Landenanalyse

Landenanalyse

“Om te groeien moet je als organisatie over de grenzen heen durven kijken”

Een grote internationale organisatie met kantoren in meer dan 30 landen betaalde jaarlijks € 60.000,- abonnementskosten aan twee gerenommeerde buitenlandse onderzoeksbureau’s om informatie te krijgen over de risico’s die ze liepen in de landen waar ze vertegenwoordigd waren. Voor ieder specifiek landenrapport betaalde ze tussentijds nog eens zo’n € 2.500,- per rapport. Voor dit geld kregen ze een algemeen rapport dat niet eens de voor hun organisatie specifieke risico’s behandelde.

De klant stelde de volgende vraag

Ons werd gevraagd om op basis van openbaar beschikbare informatie, een landenanalyse op te stellen voor een Afrikaans land waar ze vertegenwoordigd waren en waar ze dachten risico’s te lopen.

De aanpak

Op basis van de vrij op internet beschikbare informatie hebben wij binnen een paar dagen een voor deze organisatie specifieke landenanalyse gemaakt waarbij we de specifieke risico’s voor deze organisatie hebben weergegeven in een overzichtelijk landenrapport.

Het rapport bevatte naast de risico’s voor het zaken doen in dit land ook de risico’s voor de medewerkers (die naar het land moesten reizen en die als expat daar gehuisvest waren).

Het resultaat

Nadat we het rapport hadden opgeleverd hebben we ons rapport vergeleken met de rapporten van de twee onderzoeksbureau’s. En wat bleek? Ons rapport, dat de voor deze organisatie specifieke risico’s in kaart bracht, bevatte niet alleen betere maar ook actuelere informatie, dan de rapporten van de twee gerenommeerde onderzoeksbureau’s.

Het voordeel voor de organisatie? Ze betalen geen dure jaarlijkse abonnementskosten voor informatie die voor hen niet relevant is en betalen alleen voor de uren die daadwerkelijk nodig zijn om een rapport op te stellen.

Het gevolg

Het gevolg is dat de organisatie voor dit Afrikaanse land beschikt over een overzicht van reële operationele risico’s die ze lopen.

Daarnaast kunnen de medewerkers van de organisatie gebruik maken van de informatie als ze op reis gaan of verhuizen naar dat land, zo blijven ook zij veilig.