20%++ bezuinigen op beveiliging is mogelijk

Alle budgetrondes zijn achter de rug en we hebben voor het komende jaar allemaal weer wat in moeten leveren, ook op ons beveiligingsbudget. Althans, zo lijkt het. Het valt mij op dat er heel veel ontwikkelingen op beveiligingsgebied “on hold” zijn gezet. Natuurlijk zullen er organisaties zijn die er wel proactief mee omgaan, maar volgens mij zijn dat er te weinig.

Een enorm risico, als je het mij vraagt. We lopen straks met zijn allen achter de muziek aan en de vraag is of we de fanfare ooit nog in gaan halen. Er zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen gaande, zoals het nieuwe werken, cloud computing en nog veel meer. Daarnaast lijkt er een digitale wereldoorlog aan de gang waar we nauwelijks op zijn voorbereid.

Raar dat we met dit soort risico’s ons beveiligingsbudget met 20% of meer verlagen. Nou ja, raar, dat lijkt alleen maar zo. Ik ben er van overtuigd dat we makkelijk 20% (en in mijn optiek nog vele malen meer) kunnen bezuinigen op beveiliging terwijl we het toch beter in de klauw krijgen. Maar goed, dat vergt denkwerk en visie waarbij de kosten voor de baten uit gaan. Hoewel ik graag iedereen wil vertellen over het “met minder meer bereiken” idee achter beveiliging stuiten we daar op een uitdaging (problemen bestaan immers niet): ik noem het dan wel zo leuk beveiligingsbudget…maar veel organisaties hebben zo’n budget helemaal niet. Nee de kosten voor beveiliging zijn verborgen in allerlei andere budgetten. De IT afdeling krijgt een IT budget en moet daar maar wat vanaf snoepen voor de informatiebeveiliging en de Facilitaire afdeling besteedt maar wat van hun budget aan de fysieke beveiliging. Klaar zijn we, toch? Nee natuurlijk niet, we verliezen de operationele risico’s hierbij uit het oog en pakken ze zeker niet integraal op. A waste of money, zullen we maar zeggen.

Willen we echt kunnen bezuinigen op beveiliging (waar ik alleen maar voor ben, want dat betekent dat we zaken slimmer aan moeten pakken) dan zullen we eerst inzichtelijk moeten maken welke kosten we daar nu eigenlijk voor maken. Daarna kunnen we bepalen hoeveel we kunnen bezuinigen en dan zullen we tot de conclusie komen dat we in heel veel gevallen meer dan 20% kunnen bezuinigen op de beveiligingsmaatregelen zonder dat we extra risico’s lopen…sterker nog ik denk dat we, zelfs met bezuinigingen de beveiliging sterk kunnen verbeteren als we er maar slim naar kijken.

Het is misschien een rare stelling in tijden van bezuiniging maar ik ga hem toch deponeren:
We moeten, juist nu, investeren in de aanpak van beveiliging om op de middellange en lange termijn er sterk op te kunnen bezuinigen terwijl we de risico’s beter kunnen beheersen.

Jullie weten me te vinden en mijn telefoon staat aan. Ik verwacht nu enorm veel telefoontjes van organisaties die een lange termijn visie hebben en die de risico’s op een kosteneffectieve willen beheersen…ben ik in gesprek dan weet je nu waarom. Bel me gewoon later even terug of spreek mijn voicemail in.

Die organisaties die me niet gaan bellen bevestigen alleen maar het boven geschetste beeld: zij zijn met de korte termijn overlevingsstrategie bezig en niet met hun lange termijn visie. Zij willen op korte termijn bezuinigen zonder naar de risico’s te kijken. Zij zijn aan het pappen en nat houden. Zij zullen onnoemelijke risico’s tegemoet kunnen zien…succes met overleven, ik investeer liever in de toekomst.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.