75% bedrijven doelwit cyberaanvallen

Driekwart van de bedrijven is de afgelopen maanden doelwit van een cyberaanval geweest. 36 procent beschreef de aanval als enigszins tot zeer effectief. Verder meldde 29 procent van de bedrijven dat het aantal aanvallen de afgelopen twaalf maanden is toegenomen en raakt 43 procent vertrouwelijke of zakelijke informatie kwijt. Dergelijke aanvallen kosten bedrijven gemiddeld 1,5 miljoen euro per jaar. Daarnaast meldden bedrijven dat beveiliging steeds lastiger wordt, als gevolg van onderbezetting, nieuwe IT-initiatieven waarvoor extra beveiliging nodig is en het belang van toezicht op IT.

“Als er een onderwerp is dat IT-managers wakker houdt, dan is het security”. 42% van de respondenten beschouwt beveiliging als de belangrijkste prioriteit, gevolgd door traditionele criminaliteit (17%), brand (17%) en natuurrampen (14%). Over terrorisme maken bedrijven zich met tien procent het minst zorgen (bron).

Kun je nagaan: een dergelijke aanval kost bedrijven gemiddeld 1,5 miljoen euro per jaar. Voor veel bedrijven is het security budget niet eens 1,5 miljoen. Zaak dat we ons meer en meer gaan richten op de kosten/baten-analyse voor beveiliging.

Voor de duidelijkheid. Deze 1,5 miljoen betreft alleen de cyberaanvallen. Kun je nagaan wat andere incidenten kosten. Weten we niet allemaal dat de grootste dreiging van intern komt. Medewerkers hebben al toegang tot het gebouw en delen van de informatie en kunnen vele malen meer schade aanrichten dan het genoemde bedrag.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.