Belgische atoombasis slaat flater

Ik uit misschien wat veel kritiek op de beveiliging zoals we die in Nederland hebben ingericht. Maar weest gerust, zoveel slechter doen we het niet dan de landen om ons heen. De Belgen hebben zo hun eigen problemen als het gaat om beveilging.

Vredesactivisten zijn er de afgelopen maanden wederom in geslaagd diverse malen ongehinderd rond te lopen op de atoombasis Kleine Brogel. Ze slaagden er zelfs in een hangar binnen te dringen waar ondergronds kernwapens liggen opgeslagen…De actievoerders hebben naar eigen zeggen 15 van de 26 vliegtuighangars probleemloos benaderd. Daaronder bevinden zich acht van de in totaal elf bunkers die als kernwapenopslagplaats werden of nog steeds worden gebruikt. Tot hun eigen verbazing wisten ze zelfs binnen te dringen in één van de hangars die met een bunker is uitgerust (bron).

Het is al erg genoeg dat vredesactivisten er in zijn geslaagd om de opslagplaatsen van kernwapens te betreden, daar schort toch echt wat aan de beveiliging. Maar misschien vind ik het wel erger dat er blijkt dat er in België nog kernwapens liggen opgeslagen. Naïef als ik ben was ik toch echt in de veronderstelling dat die dingen wel zo’n beetje uitgebannen waren in Europa. Blijkbaar niet.

Door de simpele vraag: “welke landen hebben kernwapens” te Googlen kom ik op de volgende lijst landen die hebben toegegeven kernwapens te bezitten, hoeveel kernkoppen ze hadden in 2002, en het jaar waarin ze hun eerste test uitvoerden. België zie ik daar in ieder geval niet tussen staan maar dat zegt misschien niets.

Voorlopig zullen we als Nederland dan de Belgen maar even met rust laten, we vertellen geen Belgenmoppen meer en het zijn vanaf vandaag onze grootste vrienden…oh ja en als de Westerschelde dicht raakt met slib laat het ons dan even weten dan diepen we die met de grootst mogelijke spoed uit…alvast onze excuses dat het zo lang moest duren.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.