Beveiligingscamera herkent 36 miljoen gezichten per seconde

De techniek staat voor niets en we voeren al geruime tijd flinke discussies over het nut van beveiligingscamera’s. Natuurlijk kunnen we camera’s inzetten voor beveiligingsdoeleinden, maar camera’s worden steeds slimmer waardoor ze ook meer en meer ingezet worden voor andere doeleinden (zoals bijvoorbeeld voor marketing: ideaal om de bezoekers van je winkel te volgen, toch?).

Dat die andere doeleinden vaak niet omschreven zijn in het cameraplan, is natuurlijk een heel andere discussie. Maar ging het daar nu juist niet om bij privacy? Nou goed, de volgende keer als je in een winkel loopt en wat tijd over hebt (bijvoorbeeld omdat je vrouw de rekken met opruiming moet doorspitten) zou je eens kunnen vragen aan de winkelier wat nu eigenlijk het doel van die camera’s is en of ze wel bij de juiste instanties zijn aangemeld. Daarna natuurlijk even goed op zijn gezicht letten en als je echt durft ook nog even vragen of je de beelden mag zien waarop jij zichtbaar bent.

Nu we het toch over gezichten hebben, gaan we snel over naar onderstaand nieuwsbericht:
Gezichtsherkenning wordt al geruime tijd toegepast voor beveiliging. Hitachi heeft een beveiligingscamera ontwikkeld die iedereen die ooit langs de camera liep in een fractie van een seconde opnieuw herkent. Het systeem zou 36 miljoen verschillende gezichten in één seconde kunnen vergelijken. Herkende gezichten worden als thumbnails weergegeven zodat je in één oogopslag alle beelden van het desbetreffende gezicht voorgeschoteld krijgt (bron).

Kun je nagaan: 36 miljoen gezichten in 1 seconde. Wow, dat is meer dan 2x de Nederlandse bevolking. Stel dat je dat op Schiphol toe gaat passen en een koppeling weet te leggen met de paspoorten. Zo kun je op ieder moment nagaan welke inwoner van Nederland zich waar op Schiphol bevindt. Dan passen we het ook nog even toe bij de landsgrenzen en we weten welke van onze inwoners ons grondgebied verlaat. Misschien ook de centra van de meeste steden voorzien van camera’s en je bent helemaal nergens meer veilig. Oh ja, dit is natuurlijk slechts een van de toepassingen, er zijn er veel te bedenken.

Dat de techniek voor niets staat, dat bewijst dit bericht. Maar dat we voorlopig meer en meer in onze privacy worden aangetast lijkt hiermee ook wel bewezen. De discussie over het nut van beveiligingscamera’s voor beveiligingsdoeleinden is hiermee nog niet klaar, maar de marketeers smullen met dit soort technieken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.