Camera’s in Amsterdam luisteren ook af

Op verschillende openbare plaatsen in Amsterdam worden zogeheten afluistercamera’s gebruikt om gesprekken op te vangen. De camera’s hebben als doel agressie onder publiek de kop in drukken voordat dit ontaardt in geweld. GroenLinks wil volgens het Parool dat er bordjes komen om voorbijgangers attent te maken op het cameratoezicht en de geluidsregistratie. Het detectiesysteem staat op plaatsen met een hoog risico op incidenten, zoals op het Centraal Station, in winkelcentrum Buikslotermeerplein, bij bushaltes in Amsterdam-Noord en bij de Heineken Music Hall (bron).

Afluistercamera’s…een mooi woord (misschien is er binnenkort ook een kijkmicrofoon?) dat het helaas niet tot woord van het jaar zal schoppen omdat te weinig mensen deze term kennen en zich er dus ook niet van bewust zijn. Camera’s die niet alleen beelden opnemen maar ook de geluiden interpreteren om zo vroegtijdig in te kunnen grijpen. Een mooie techniek of een nieuwe inbreuk op de privacy van mensen?

GroenLinks wil de mensen er in ieder geval op wijzen. En hoewel ik daar niet tegen ben vraag ik me wel af hoeveel mensen om zich heen kijken in de openbare ruimte en hoe bewust men zich is van de beveiligingscamera’s om ons heen. Geloof me er hangen meer camera’s dan we denken, alleen letten we er niet op (en dat is misschien maar goed ook).

In bijna iedere winkel waar je tegenwoordig komt hangen beveiligingscamera’s en in dat geval is de winkelier verplicht om je te wijzen op het gebruik van die camera’s. Dat kan hij doen door een bordje naast de deur te hangen of door gewoon de camera’s goed zichtbaar te installeren. Wees eens eerlijk, heb jij wel eens goed gekeken of er een camera hangt in die winkel waar je laatst was? Waarschijnlijk ben je er straal aan voorbij gelopen. Erg? Op zich niet want je hebt vast niets te verbergen, maar toch is het goed om je ervan bewust te zijn.

Echt leuk wordt het als je gebruik maakt van je rechten. Je hebt namelijk het recht om inzage te vragen in de opnames waar jij op staat. Heb je een keer een middagje niets te doen? Dan daag ik je bij deze uit om je partner eens lekker mee uit winkelen te nemen: jij kunt je heerlijk vermaken door bij alle winkels waar ze iets wil kopen de verkoper te vragen naar de beelden die hij zojuist van jou heeft opgenomen. Let vooral ook even op de verbaasde blikken die je van de verkoper krijgt. Ben benieuwd of je de beelden te zien krijgt. In ieder geval hebben jij en je partner een leuke middag gehad.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.