CFO’s bang voor reputatieschade door cybercrime

Na het bericht over het aanstellen van CISO’s in grote bedrijven en het feit dat wij, als informatiebeveiligers, ons best moeten doen om aansluiting te vinden bij het top management van de organisatie gaan we daar vandaag verder op in.

Nederlandse CFO’s geven de computerbeveiliging van hun bedrijf gemiddeld een 6,8. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte. CFO’s zijn vooral bang voor reputatieschade, als hun bedrijf ten prooi valt aan cybercrime (bron).

Dit bericht bevestigd waar we het al vaker, veel vaker, over hebben gehad. Het gaat het management helemaal niet om de technische of de informatiebeveiligingsrisico’s. Nee, het gaat het top management om kosten, omzet en imago. Blijkbaar worden de CFO’s met name getriggerd door het imago van de organisatie.

Bij onze volgende risico analyse moeten we dus extra aandacht besteden aan het risico voor ons imago. Prima dat we duidelijk willen maken dat onze firewall echt niet meer kan en dat we daarmee grote risico’s lopen. Maar leg dan ook uit dat we het risico lopen dat klantgegevens op grote schaal op straat komen. De CFO kan dan zelf wel bedenken dat hij dit een onacceptabel risico voor de organisatie vindt.

Bekijken het we zo en houden we in ons achterhoofd dat veel organisaties geen CISO hebben, dan moeten er misschien voor zorgen dat de CFO onze grootste sponsor wordt. Een 6,8 klinkt als een voldoende maar is dat misschien voor jouw organisatie helemaal niet. En ja, dat cijfer is arbitrair maar kan ons ook helpen om daadwerkelijk meer aan beveiliging te gaan doen.

Maar laten we dan ook terug vallen op het feit dat het niet alleen gaat om technische maatregelen. Nee, we maken duidelijk welke risico’s we lopen (voor het imago) maar we geven ook duidelijk aan met welke combinatie van technische, organisatorische en procedurele maatregelen we dat risico naar een acceptabel niveau kunnen brengen.

De komende jaren hebben we echt de kans om informatiebeveiliging naar de volgende volwassenheidsfase te laten groeien. Aan ons de keus of we die kans voorbij laten gaan of met beide handen aanpakken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.