Cybercrimineel verdient 50.000 dollar per dag

Velen van ons hebben ze al gezien: een waarschuwingspop-up met de boodschap dat je pc een virus bevat. Ook vind je in een dergelijke pop-up altijd een aanbieding om je ervan af te helpen. Dit blijkt malware te zijn en de onderzoeksafdeling van Trend Micro, TrendLabs, heeft onderzocht hoeveel geld met deze oplichterij te verdienen valt. Een cybercrimineel verdient hiermee gemiddeld 180 miljoen dollar per jaar, wat neerkomt op zo’n 50.000 dollar per dag (bron).

Ik denk dat een hoop mensen na het lezen van bovenstaand bericht serieus gaan overwegen om een herscholingstraject in te gaan. 50.000 dollar per dag is niet niks en het is natuurlijk redelijk eenvoudig om virussen te verspreiden en vervolgens de ultieme oplossing te bieden voor een relatief laag bedrag..maar je bent gewaarschuwd: het is zo illegaal als maar zijn kan.

Wel frustrerend natuurlijk voor alle beveiligers die aan alle kanten proberen om de gaten gedicht te houden en dan te weten dat je tegenstander in één dag meer verdient dan jij wellicht als jaarbudget hebt. Je kunt het een beetje vergelijken met de topvoetballers van de grote voetbalnaties die de amateurs van Liechtenstein moeten verslaan. In theorie kan Liechtenstein winnen maar zelfs dan moeten ze met een tweede rangs bestelbus naar het hostel vervoerd worden waar ze een glaasje ranja mogen drinken waarna ze naar e slaapzalen vertrekken. De topvoetballers vertrekken na hun verlies gewoon in de VIP-bus naar het 5-sterren hotel waar ze, na wat liter champagne, heerlijk naar hun eigen suite vertrekken.

Misdaad loont, dat blijkt maar weer eens. Niet alleen in de analoge maar zeker ook in de digitale wereld. Genoeg complot-theorieën over de anti-virus bedrijven die virusschrijvers via slinkse wegen sponsoren, zo blijft iedereen werk houden.

Wat je hier nu echt aan kan doen? Eh, ja lastige vraag natuurlijk. Waarschijnlijk kun je net als de voetballers van Liechtenstein niet meer dan je best doen en iedere overwinning vieren met een glaasje ranja…de volgende partij tegen een voetbalnatie dient zich alweer aan en de kans dat je ze allemaal gaat verslaan is nu eenmaal klein.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.