France Telecom telt 25 zelfmoorden

Sinds februari vorig jaar hebben 25 zelfmoorden plaatsgevonden onder personeel van France Telecom…De golf zelfmoorden bij France Telecom heeft volgens vakbonden alles te maken met een reeks reorganisaties bij het bedrijf en de werkdruk (bron) en daarbovenop wordt nog een groot aantal mislukte zelfmoordpogingen gemeld (bron).

Ongelofelijk wat de cultuur en werkdruk binnen een organisatie met de medewerkers kan doen. Er zijn zat bedrijven die continu reorganisaties doorvoeren, vraag me of het management met dit soort risico’s rekening houdt. Ik kan me niet voorstellen dat dit als acceptabel risico gezien wordt, ik mag toch hopen dat de directie minimaal 25 nachten slecht heeft geslapen.

De oorzaak van de problemen ligt volgens betrokkenen voor een groot deel in de ontstaansgeschiedenis van France Telecom. Eind jaren negentig veranderde het gemoedelijke staatsbedrijf van weleer in een beursgenoteerde onderneming. De voormalige ambtenaren moesten gaan concurreren met andere aanbieders van telecom in Frankrijk. Vroeger ging het om dienstverlening, nu werden winst en aandeelhouders de toverwoorden (bron).

De mensen worden reorganisatiemoe, maar dit moet toch wel een verschrikkelijke bedrijfscultuur zijn. Volgens mij is de privatisering van KPN dan toch een stuk beter verlopen…

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.