Gehackte insulinepomp levert fatale dosis aan patient

Informatiebeveiliging is natuurlijk voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Met name grote organisaties worden aangevallen en we hebben daar zelf weinig last van. Toch? Totdat hacking wel erg dichtbij komt. Je zult maar suikerpatiënt zijn, dan is het toch fijn om de risico’s te kennen.

Een beveiligingsonderzoeker heeft een manier ontdekt om insulinepompen te hacken, waardoor het mogelijk is een fatale dosis aan suikerpatiënten te geven. Het probleem bevindt zich in de insulinepompen van fabrikant Medtronic, die over een radiozender beschikken waardoor patiënten en doktoren de instellingen kunnen aanpassen. De aanval werkt over een afstand van honderd meter en laat de onderzoeker alle apparaten binnen dit gebied overnemen. Vervolgens kan Jack het apparaat het gehele insulinereservoir naar de patiënt laten pompen.

Fabrikant Medtronic laat weten dat het de veiligheid van de medische apparaten gaat verbeteren. Het risico op een aanval zou volgens het bedrijf echter klein zijn. (bron)

Erg prettig om te weten dat het bedrijf het risico op een aanval klein acht. Helaas zit risico management blijkbaar nog niet goed tussen de oren van deze onderneming. Risico management bestaat immers uit twee variabelen, te weten: kans en impact. De risico management strategie wordt dan vervolgens weer afgeleid uit de uitkomst. De praktijk wijkt hier toch wel erg ver af van de theorie.

In gewoon Nederland acht men de kans op een dergelijke aanval klein. Hartstikke goed, dat kan zo zijn, maar de impact is enorm. Er staan mensenlevens op het spel. Wil je dat als management op je geweten hebben? Lijkt me toch van niet.

Helaas is dit een bericht dat waarschijnlijk te beperkt aandacht zal krijgen in de media. Het zal er niet sexy genoeg voor zijn, er zijn niet genoeg mensen die dit willen weten en er zijn nog geen slachtoffers gevallen. Wat zou het toch mooi zijn als meer organisaties nadenken over de preventieve kant van beveiliging en niet wachten tot ze gedwongen worden de correctieve acties in te zetten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.