Geldgebrek houdt F16’s aan de grond

Vandaag maar eens een raadsel: hoe kun je zien dat 9/11 alweer te lang geleden is?

Juist: door alle bezuinigingen die we doorvoeren in onze beveiligingsmaatregelen. De overheid doet daar gezellig aan mee.
Door aanhoudende bezuinigingen op het Defensiebudget staan steeds meer toestellen van de Nederlandse F16-vloot aan de grond. De straaljagers zijn defect en geld voor vervangende onderdelen en reparatie is er niet (bron).

Overigens is bezuinigen op beveiliging niet specifiek voor de overheid, veel andere organisaties snijden ook in die kosten omdat er nu eenmaal bezuinigd moet worden. Op zich geen probleem want ik ben er van overtuigd dat je met een goede, integrale, beveiligingsaanpak een berg geld kunt besparen terwijl je toch een stuk veiliger wordt. Geloof me er worden bergen geld uitgegeven aan schijnveiligheidsmaatregelen. Zouden we die budgetten efficiënter inzetten dan zouden we er nu een stuk beter/veiliger voor staan.

Juist door te bezuinigen op beveiliging voordat je het goed hebt ingericht ga je meer risico’s lopen. De formule is niet zo ingewikkeld: door nu te bezuinigen op proactieve beveiligingsmaatregelen ga je ze straks dubbel en dwars terug betalen met de repressieve en correctieve maatregelen. Hopelijk bezuinig je niet zoveel dat repressieve of correctieve maatregelen straks niet meer nodig zijn omdat je na het incident de deuren hebt kunnen sluiten.

Organisaties zijn na een incident bereid om te investeren in beveiliging, maar dan moet je als beveiliger wel snel je slag slaan. Na een maand of 3 is iedereen het incident weer vergeten en worden alle budgetten weer bevroren. Toch zie je dat na die drie maanden de dreiging niet is afgenomen.

Ook hier kunnen we een parallel trekken naar 9/11. Is de terroristische dreiging zodanig afgenomen dat we het ons kunnen veroorloven om de F16’s aan de grond te houden? Persoonlijk denk ik van niet. De dreiging is nog steeds aanwezig en wellicht zelfs iets verhoogd met ons nieuwe kabinet. De bombrieven vliegen ons om de oren, de Russen vliegen vrolijk over ons grondgebied om te kijken hoe waakzaam we nog zijn. Een tip voor de Russen: denk nu niet dat we jullie niet zien als er geen F16 opstijgt, nee we hebben gewoon even F16-pech.

Ben benieuwd wat de huidige status van de Joint Strike Fighter is. Heb het nieuws op dat vlak al een poos niet gevolgd maar ben benieuwd. Kopen we straks JSF-en om ze ook aan de grond te zetten? Waarschijnlijk zullen die machines best wat vlieguren kunnen maken voordat ze in onderhoud gaan, maar onderhoud hoort er wel bij en dan het liefst al vanaf het begin.

Het verzoek aan alle vreemde naties is om ons de komende jaren maar even met rust te laten…we zijn vleugellam en hopen op een beetje respijt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.