Hoe politiediensten de iPhone pincode kraken

Tegenwoordig heeft natuurlijk iedereen een pincode op zijn of haar smartphone. Er staan teveel gegevens in om dat niet te hebben. Lekker alles achter die 4 cijfertjes en veilig zijn we. Toch?

Niets is minder waar: De toegangscode van iPhone en Android smartphones biedt nauwelijks bescherming tegen opsporingsdiensten met de juiste tools. Het Zweedse bedrijf Micro Systemation levert het programma XRY waarmee justitie de informatie van smartphones kan leegtrekken. De tool kan razendsnel iOS of Android passcodes kraken, de gegevens van de telefoon naar een computer kopiëren en informatie over de gebruiker, zoals GPS-locatie, bestanden, gesprekslogbestanden, sms-berichten en zelfs toetsaanslagen weergeven.


(het filmpje lijkt inmiddels van internet verdwenen…wie hem nog kan vinden kan me de nieuwe link sturen)

Een geruststellend idee is dat het bedrijf de software alleen levert aan politiediensten (jaja, met geld is veel te koop). Dat scheelt want de politie zal een dergelijke tool niet zomaar inzetten. Dan heb je waarschijnlijk iets op je kerfstok. Hoewel er best gevallen te bedenken zijn dat je ook niet wilt dat de politie bij de informatie kan, valt dat voor de meeste mensen nog te overzien.

Maar het duurt natuurlijk niet lang (als het er al niet is) dat dergelijke tools ook beschikbaar komen voor anderen. Hop, even de telefoon door de software trekken en open en bloot ligt je informatie. Of nee, even de telefoon door die software…de telefoon leeg gooien en op de zwarte markt weer verkopen.

Allemaal leuk en aardig, maar wat kun je als gebruiker hier nu mee. Is het slot op je voordeur niet helemaal veilig meer dan plaats je er gewoon nog een slot bij. Grote jongen die binnen komt. Op je telefoon is dat een ander verhaal. Natuurlijk zijn er wel tools beschikbaar en natuurlijk kun je je telefoon versleutelen, maar hoe gebruiksvriendelijk is hij dan nog?

De veiligste oplossing is misschien nog wel geen vertrouwelijke informatie (of compromitterende foto’s) op je telefoon zetten. Daarmee kun je al wat ellende voorkomen. Natuurlijk kunnen ze hem dan nog steeds voor € 25 verkopen, maar dan in ieder geval zonder jouw informatie (die misschien wel meer waard is dan de economische waarde van je telefoon).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.