Koffer met plannen spionagevliegtuigjes gestolen

Genoeg van al die technische hacks en kwetsbaarheden in informatiesystemen? Bedenk dan dat er in de analoge wereld ook nog genoeg plaats vindt.

Een koffer met documenten over een Frans-Brits project voor onbemande Defensievliegtuigen is op een treinstation in Parijs gestolen. In een tijdperk van Trojaanse paarden en spear phishing-aanvallen blijkt ook het ‘oude vertrouwde’ handwerk nog steeds prima te werken. Een topman van Dassault Aviation kocht op het Gare du Nord station een kaartje, toen zijn vrouwelijke collega door een belager werd lastiggevallen (bron).

Hierbij zien we maar weer dat het niet altijd aan de systemen ligt (sterker nog: meestal ligt het ook niet aan de systemen maar aan de wijze waarop wij met de systemen omgaan). In dit specifieke geval zal er ongetwijfeld ergens in het beleid staan dat vertrouwelijke gegevens nooit uit het oog mogen worden verloren. Dus ook niet als we even snel een treinkaartje gaan kopen.

Maar ja, probeer jij tegenwoordig nog maar eens een treinkaartje te kopen terwijl je een koffer in je hand hebt. Met twee lege handen lukt het je al bijna niet om die ingewikkelde kaartautomaten te bedienen. En dan moet je ook nog eens extra goed opletten dat men met de zogenaamde “tientjes-truc” niet je pinpas afhandig maakt.

Voor degene die hem niet kennen: bij de tientjes-truc gaat er iemand achter je staan die je tijdens het kopen van een kaartje op de rug tikt. “of dat briefje van 10 euro van jou is.” Natuurlijk kijk je om en gretig als we zijn bukken we snel om dat tientje op te pakken (ook al is die helemaal niet van ons). We bedanken degene die ons waarschuwde nog even vriendelijk en hebben de dag van ons leven. Totdat we de pinpas nog een keer nodig hebben en erachter komen dat we pas die in onze portemonnee zit helemaal niet onze pas is. Juist, de pas is gewisseld en je pincode is afgekeken. Die crimineel heeft van zijn tientje heel wat meer geld kunnen maken als jij daar niet snel genoeg achter komt.

Gelukkig hoeven we ons niet al teveel zorgen te maken:“De politie zou geen moeite moeten hebben om de dieven te vinden, aangezien het gebied gefilmd werd.” Ja, het is maar welke beveiligingsprincipe je aanhangt…in mijn optiek is voorkomen nog altijd beter dan genezen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.