Kritische afdelingen en medewerkers

Na het, redelijk, zware onderwerp van gisteren gaan we vandaag door met de kritische afdelingen en medewerkers. Een onderwerp waarbij we ons waarschijnlijk wat meer voor kunnen stellen. Toch moeten we dit aspect niet onderschatten want uiteindelijk zorgen de mensen in onze organisatie ervoor dat we omzet halen. Daarom vandaag de volgende vraag:

Zijn de kritische afdelingen en medewerkers van de organisatie inzichtelijk?

De ene afdeling of medewerker levert nu eenmaal een directere bijdrage aan de kritische bedrijfsprocessen dan de ander. Niet dat de een meer of minder belangrijk is, want als het goed is hebben we iedereen binnen de organisatie hard nodig. Wel kunnen we er meer last van hebben als een kritische afdeling uitval vertoond dan een ander. Sommige activiteiten kunnen we niet een paar uur of een paar dagen uitstellen terwijl dat met andere activiteiten wel kan.

Nogmaals: verwar kritisch in dit geval niet met belangrijk. De totale organisatie zorgt voor ons voortbestaan, mensen die daaraan geen enkele bijdrage (hoe groot of klein ook) leveren hebben we niet nodig. Dat klinkt misschien hard en is ook nooit helemaal zuiver te maken, maar de nuance zit hem nu juist in het feit dat iemand een grote of kleine bijdrage kan leveren en dan toch toegevoegde waarde heeft. Niemand hoeft dus, wat mij betreft, bang te zijn voor zijn baantje, maar ze moeten wel een bijdrage leveren.

Maar goed, we dwalen wat af. Wat bedoelen we nu met de kritische afdelingen en medewerkers? We bedoelen daarmee dat je voor continuïteit moet zorgen bij die afdelingen en medewerkers. We moeten de kennis die daar aanwezig is goed borgen zodat bij vertrek van een medewerker of uitval van een afdeling de rest van de organisatie daar geen last van ondervindt.

Gelijk toegegeven: niemand is onmisbaar, maar lastig kan het wel zijn als een kritische medewerker spontaan besluit om zijn biezen te pakken, als er een griepepidemie over een afdeling dwaalt of iedereen tegelijk op vakantie gaat. Meestal is het gat dat valt wel op te vullen, maar het is geen reden om er niet extra alert op te zijn.

Hoe vaak zien we niet dat de kennis geborgd is in een persoon, er staat niets op papier en als hij met vakantie gaat dan vrezen we het ergste. Hebben we er tijdens zijn of haar vakantie ook echt last van dan is dat een mooi aanknopingspunt om na de vakantie te zorgen voor kennisdeling en borging. Hadden we er geen last van maar dachten we dat alleen, dan kunnen we ons afvragen hoe kritisch de persoon is.

Mensen zijn innovatief en verzinnen echt wel mogelijkheden om door te kunnen werken, niemand is onmisbaar maar lastig kan het wel zijn. Een gevleugelde uitspraak in deze: “we kunnen niet zonder jou, maar gaan het toch proberen”

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.