Kunstenaarsduo hangt stiekem eigen werk in SMAK

Twee jonge kunstenaars zijn erin geslaagd hun eigen werk op te hangen in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunsten van Gent (SMAK). ‘Er ging geen alarm af, niemand hield ons tegen en we konden gewoon weer naar buiten wandelen.’…In november 2006 werd ‘De Meikever’, een topwerk van Panamarenko, uit het museum ontvreemd en ook nu rijzen er vragen over de beveiliging.(bron)

Een ludieke actie van de kunstenaars waarbij ze twee doelen bereikten: ze vestigen aandacht op hun eigen naam en ze zetten vraagtekens bij de beveiliging van het museum. Je hoort nogal eens dat er kunstwerken uit musea gestolen zijn en meestal gaat het dan niet om een groots opgezette kraak maar om het simpel wegnemen van een kunstwerk en daarmee via de voordeur het museum verlaten.

Het is natuurlijk ook niet makkelijk om de kunstwerken te beveiligen (hoewel er natuurlijk uitstekende middelen voor zijn). Vanuit beveiliging willen we er voor zorgen dat de attractieve goederen, zoals dat zo mooi heet, niet geëtaleerd worden omdat ze anders de aandacht van de criminelen trekken. Maar ja, het doel van een museum is nu juist om die kunstwerken aan het grote publiek te laten zien, anders zijn de muren ook maar zo leeg en een lege ruimte is wel heel abstracte kunst (hoewel met het juiste verhaal erbij dit dan waarschijnlijk wel weer als kunst wordt gezien).

En omdat we ook wel eens wat cultureels mogen brengen, dit is de destijds gestolen meikever

De mechanische kever meet 46 op 37 centimeter en is in 1989 door de Vlaamse Gemeenschap aangekocht voor 50.000 euro. Momenteel zou het ongeveer 250.000 euro waard zijn (bron).

Ach, noem me een cultuurbarbaar (en geloof me, ik wil niemand kwetsen) maar ik heb op Koninginnedag heel wat kinderen met kleedjes gezien maar als ik de meikever was tegen gekomen op één van die kleedjes dan was ik er waarschijnlijk aan voorbij gelopen.

Kunst, het blijft iets persoonlijks. Je kent vast het volgende verhaal wel:
Een onderzoeker heeft drie kunstwerken aan het grote publiek getoond en gevraagd welk kunstwerk het echte kunstwerk is. Eén van de werken is gemaakt door een kunstenaar, de andere door respectievelijk een aap en een olifant. Mogen jullie drie keer raden welk kunstwerk tot kunst werd verheven…dat van die olifant (of de aap, daar wil ik vanaf wezen).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.