Marktkooplieden in Nederland zijn steeds vaker het slachtoffer van huisinbraken op het moment dat zij met hun kraam op de markt staan (bron). Ja dat krijg je als je gulden op de markt een daalder waard is. Gaat het dan zo goed met de Ambulante handel, blijkbaar liggen ze nog goed in de markt? Een schande, hardwerkende mensen van hun zuur verdiende geld afhandig maken.
De kooplieden worden achtervolgd als ze met hun kraam naar huis rijden. ‘Als ze op een andere dag weer op de markt staan, slaan de inbrekers toe. Je valt natuurlijk ook wel erg op met je gele Bakkerij ’t Stoepje aanhangwagen. Mocht je inmiddels trek in een broodje hebben gekregen dan kun je hier vinden waar ze vandaag op de markt staan.
Gelukkig zijn er dan de politie en de CVAH die adviseren om het huis van handelaren zo goed mogelijk te beveiligen. Voor zo’n advies hoef je geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd, moeten we dat niet allemaal? Vraag is alleen of dit advies de inbrekers nu echt buiten de deur zal houden en wat er nu onder goede beveiliging wordt verstaan. Je kunt nog zo’n goed slot op de deur doen, als er geen detectie is dan heeft de inbreker de hele dag (nou ja, marktkooplui eindigen volgens mij ergens in de middag) de tijd. En geloof me ieder slot is te kraken en zelfs als dat niet lukt slaan we wel een raampje in. Als er al detectie is dan is het zomaar de vraag of er ook opvolging van die detectie is. Voor veel particulieren en ondernemers in het MKB (waar we gemakshalve de ambulante handel ook maar even onder laten vallen) is opvolging door een surveillancedienst onbetaalbaar.
Leuk hoor die alarmsystemen van de Gamma, alle waar is naar zijn geld, zullen we maar zeggen. Dan krijg je op je telefoon een melding dat het alarm afgaat. Sta je op de markt, kilometers van huis, word je gealarmeerd. Omdat jouw gele Bakkerij ’t Stoepje of Friet van Piet auto ook je marktkraam is, kun je niet even snel op en neer rijden. Politie bellen dan maar? Vergeet het, die gaan niet kijken zonder dat het alarm geverifieerd is.
Een beter advies lijkt me om te voorkomen dat je grote zakken met geld thuis hebt liggen, afstorten die handel bij de bank (ja, ik weet het: dat kost ook geld en sommige inkomsten willen we liever in onze ouwe zwarte sok houden). Of, misschien nog wel beter, aansluiten bij de campagne: “Klein bedrag, pinnen mag”