RTL laat expert 25 webwinkels hacken

Televisiezender RTL heeft een beveiligingsexpert gevraagd om bij 25 webwinkels in te breken, wat onder andere een database met de gegevens van 95.000 klanten opleverde…In totaal werden er bij vijf webwinkels ernstige problemen ontdekt, waardoor het mogelijk was om klantgegevens in te zien, schadelijke software te installeren of wachtwoorden te achterhalen (bron).

Informatiebeveiliging en het hacken van websites krijgt steeds meer aandacht. Op zich goed natuurlijk dat we ons meer en meer bewust worden van de risico’s. Maar nu moeten we met zijn allen ook weer niet doorschieten. Een Televisiezender die opdracht geeft om in te breken. Ik kan me zomaar voorstellen dat hier een strafbaar feit gepleegd wordt en ik ben dan ook benieuwd of hier stappen tegen worden genomen (als ik verantwoordelijk was voor een van de websites dan zou ik in ieder geval een advocaat raadplegen).

Misschien vind je dat ik doorschiet. Maar hoe zou jij het vinden als RTL besluit om uit te zoeken hoe makkelijk het is om bij jou thuis in te breken of hoe makkelijk het is om jouw auto te stelen voor een “joyride”?

De sociale discussie hierbij is natuurlijk wat zwaarder weegt: moet de eigenaar van de website privacy gevoelige gegevens beschermen en overtreedt hij de wet als hij dat onvoldoende doet? Of is en blijft inbreken bij wet verboden en mag niet zomaar iedereen opdracht geven om dergelijke tests uit te voeren? De vraag is natuurlijk of het maatschappelijk belang opweegt en of daar wel sprake van is als een televisiezender dergelijke opdrachten geeft.

Wat mij betreft begeven ze zich op glad ijs en is het eerder in het belang van een leuk nieuwsbericht dan dat ze het opnemen voor het maatschappelijk belang. Als hier geen duidelijke kaders voor komen dan wordt er straks, in opdracht van allerlei media, ingebroken in websites, bedrijfspanden en misschien zelfs bij jou thuis.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.