School bespioneerde leerlingen tijdens hun slaap

Een Amerikaanse school heeft mogelijk duizenden foto’s van leerlingen gemaakt terwijl ze zich thuis omkleedden, sliepen, maar ook bezochte websites en de inhoud van chatgesprekken werd vastgelegd. De foto’s werden gemaakt via de tracking-software, waarmee verloren en gestolen laptops werden gemonitord…Niet alleen is er op zeer grote schaal bespioneerd, het schoolpersoneel deed dit met opzet en genoot er ook van (bron).

Waren we net een beetje over de schrik van het gebeuren in de kerk heen komen dit soort berichten in de media. Tijd voor goed onderwijs is er niet, nu blijkt waarom: de leraren zijn teveel tijd kwijt met het bespioneren van de leerlingen. Heb jij ook een laptop van school of van je werk? Dan zou het me niets verbazen als de software die daarop staat hier ook toe in staat is, nu maar hopen dat daar geen illegaal gebruik van gemaakt wordt.

Voor de ingebouwde webcams is er natuurlijk een simpele oplossing: gewoon een stuk plakband (nee niet die doorzichtige) over de lens. Website bezoeken en chatgesprekken beveiligen wordt voor de meeste mensen al een groter probleem.

Advies: denk goed wat je met je school/werk laptop doet.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.