Slimme energiemeters bevatten beveiligingslekken

De slimme energiemeters die in de VS in huizen worden geinstalleerd, zijn volgens onderzoekers onvoldoende beveiligd. Kwaadwillenden kunnen niet alleen de meterstand manipuleren, maar ook de elektriciteit op afstand uitzetten (bron).

De techniek staat voor niks en het wordt ons allemaal steeds makkelijker gemaakt. Dit bericht betreft nog de slimme energiemeters in de VS maar het is natuurlijk wachten op het moment dat het ook voor de Nederlandse meters gaat gelden. Ook wordt aangegeven dat het de energiemeters in huizen betreft, maar ook binnen bedrijven zullen steeds meer slimme energiemeters gebruikt gaan worden.

Dynamiet was ook niet ontwikkeld om oorlogen mee te winnen, maar toch werd het daarvoor gebruikt. Slimme energiemeters zijn niet bedoeld om te manipuleren…maar het zal er wel mee gebeuren.

Jaren geleden werd er al gewaarschuwd voor een nieuwe vorm van oorlogvoering, namelijk door de vitale infrastructuur (waaronder water, gas, elektriciteit) lam te leggen. Met de slimme energiemeters is deze vorm van oorlog voeren weer een stap dichterbij gekomen. Wees eerlijk, je moet er toch niet aan denken dat hele regio’s of landen platgelegd worden, de mensen zijn niet meer bereikbaar en deze mensen kunnen het nieuws niet meer ontvangen. Een staat van complete chaos zal ontstaan.

Ik vind het een enge gedachte…als Eneco bij mij aan de deur komt met slimme energiemeters dan ga ik toch eerst nog even goed nadenken wat die nieuwe meter mij nu echt oplevert…automatisch worden de meterstanden dan doorgegeven, maar ach, eenmaal per jaar zelf je meterstanden opnemen en doorgeven kost nu ook weer niet zoveel moeite. Verder krijg ik zelf meer zicht op mijn energieverbruik, maar ik zal er niet minder stroom door gaan gebruiken.

Denk dan ook nog even in over welke gegevens de energiemaatschappij beschikt als ze continu je meter uit kunnen lezen. Een paar slimme programma’s erachter en je weet exact hoe laat iemand iedere dag gaat douchen, hoe vaak hij een kleine of grote boodschap doet…en verzin het maar. Deze gegevens zijn ongetwijfeld commercieel interessant en worden misbruikt of doorverkocht op een wijze die we zelf niet kunnen bedenken.

De overheid wil het gebruik van de slimme energiemeter overigens stimuleren. Ehm…Het Werkplein op de hoek Brammelerstraat-Korte Hengelosestraat wordt vandaag als eerste gemeentelijk pand uitgerust met een zogeheten slimme meter voor energieverbruik (bron).

Ik sla nog even over als jullie het niet erg vinden…soms ben ik een early adapter (zoals ze dat zo mooi noemen) maar in dit geval ben ik liever een follower…ik loop ver achter de muziek aan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.