Succes BYOD hangt af van beveiliging

Nog even in een notendop: De almaar groeiende populariteit van persoonlijke mobiele apparatuur verandert de manier waarop technologie binnen het bedrijfsleven gebruikt wordt. Steeds meer werknemers nemen eigen apparatuur mee naar kantoor. Het is aan de organisatie om te zorgen dat hun data op een veilige manier aan deze toestellen aangeboden wordt (bron).

Voor de zekerheid: BYOD gaat over het Bring Your Own Device-principe. Dus niet meer een vaste werkplek of laptop van je baas maar er gewoon lekker zelf voor zorgen dat je over de juiste apparatuur beschikt die je nodig hebt voor je werk. Op zich natuurlijk niet zo’n gekke gedachte en het kan de organisatie een berg geld schelen omdat ze minder aan beheer hoeven te doen.

Het risico zit hem er in dat je verschillende soorten apparatuur op je netwerk krijgt waar je geen controle over hebt en de informatie waar jij eigenaar van bent wordt gemakkelijk opgeslagen op diezelfde apparatuur (waar je dus nog steeds geen controle over hebt).

Zoals we al vaker hebben aangehaald is informatie voor veel organisaties het nieuwe goud. De informatie is noodzakelijk voor het voortbestaan er van. Maar ja, als we een paar euro kunnen besparen dan zijn we al snel vergeten wat de waarde van die informatie is.

Maar we willen natuurlijk niet terugvallen in de oude patronen van beveiliging. We keren niet terug naar het 1.0 scenario. Nee, wij zijn niet tegen ontwikkelingen. Dus ook niet tegen de ontwikkeling die we BYOD noemen. We willen wel graag dat we goed nadenken over de risico’s die nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen. Hebben we die risico’s eenmaal in kaart gebracht dan kunnen we ook keuzes maken.

Willen we die risico’s lopen en dus accepteren, willen we die risico’s afdekken of willen we die risico’s misschien verzekeren? Uiteindelijk kan de organisatie zelfs besluiten om BYOD voorlopig toch nog maar even niet in te voeren.

BYOD heeft dus best wat risico’s in zich en welke dat allemaal zijn, laat ik hier nog even in het midden. Maar als we het relativeren dan kunnen we natuurlijk ook gewoon concluderen dat BYOD een gewone ontwikkeling is, net als andere ontwikkelingen in het verleden en als ontwikkelingen in de toekomst.

Daar moeten we dus niet op tegen zijn, want stilstand is achteruitgang. We moeten dus nu al proactief beginnen met de risico’s in kaart brengen. Ook als er binnen jouw organisatie nog niet over BYOD gesproken wordt, weet je nu al dat het er aan zit te komen. Je kunt je er dus al op voorbereiden. Waar wacht je nog op?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.