Tiener aangeklaagd wegens hacken schoolsite

Een 15-jarige Canadese jongen is aangeklaagd wegens het hacken van een schoolsite en het onthullen van de wachtwoorden van 27.000 scholieren. De jongen werd door politie opgepakt en is aangeklaagd wegens het onderscheppen van een computerfunctie, het op frauduleuze wijze verkrijgen van een computerdienst, het gebruik van een computer met de bedoeling om een computermisdrijf te plegen en het gebruik van een wachtwoord om een computermisdrijf te plegen. Hiervoor zou de jongen een maximale gevangenisstraf van tien jaar kunnen krijgen (bron).

Deze jongen hoeft in ieder geval niet te vrezen voor de aankomende examens en leren hoeft hij ervoor al helemaal niet. Niet omdat hij de examens alvast gestolen heeft maar omdat hij waarschijnlijk dan al achter de tralies zit. Dat computer criminaliteit hard gestraft wordt is natuurlijk alleen maar een goede zaak. Maar staan de straffen nog wel in verhouding tot de straffen in de analoge wereld? Ik heb geen zicht op de straffen die normaliter in Canada worden uitgedeeld, maar als we het even naar Nederland kopiëren dan is een dergelijke straf al snel vele jaren meer dan een straatroof of overval. De vraag is natuurlijk wat erger is. Persoonlijk heb ik liever dat zo’n jongen de school hackt dan dat hij me op straat beroofd, maar goed dat zal wel iets persoonlijks zijn.

En denk nu niet: dit is Canada, dat gebeurt hier niet. Nee het grote verschil is dat het hier niet openbaar wordt gemaakt. Ook hier is nog veel te doen aan het beveiligen van de netwerken van scholen, maar zolang we onze kop in het zand steken denken alle schooldirecteuren dat het wel mee zal vallen.

Een goed idee zou zijn om het Ministerie van Onderwijs te laten verplichten om alle scholen periodiek een vulnerability scan te laten doen. Zo komen ze er achter waar de tekortkomingen zitten en waarom sommige scholieren misschien ineens zulke hoge cijfers scoren.

Beveiliging op scholen, er is nog veel te doen. Niet alleen als het gaat om informatiebeveiliging maar ook als het gaat om fysieke beveiliging. Het is bijna wachten op nieuwsberichten waarin weer een geflipte scholier zijn mede scholieren aanvalt.

Onderschatting, zo kunnen we het wel noemen. De scholen moeten hierin veel meer verantwoordelijkheid nemen. Zij zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de scholieren binnen hun scholengemeenschap. Maar goed, zoals gezegd moet er eerst nog meer fout gaan voordat we ons daarop zullen richten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.