Twitter-account Reuters nu ook gehackt

Hackers hebben ingebroken op een Twitteraccount van het Britse persbureau Reuters. De hackers publiceerden nepberichten over het conflict in Syrië. Dat heeft het mediabedrijf in de nacht van zondag op maandag gemeld (bron).

Te vaak vertrouwen we al blind op wat er op internet geslingerd wordt. Het staat er, dus het is waar. Waar rook is, is vuur en ga zo nog maar even door. Als we iets sceptischer zijn dan accepteren we niet zomaar alles wat op internet verschijnt en denken we zelf ook nog even na.

Maar als er persbureaus gehackt worden en nepberichten de wereld in worden geholpen dan vertrouwen veel mensen dat wat er staat ook echt nieuws is. Het mag dan iets kleinschaligs lijken maar het kan enorm snel escaleren als we de bronnen niet checken en dubbel checken.

De nepberichten worden geplaatst en voordat het persbureau daarachter komt zijn we al weer een paar uur verder. Veel nieuwssites, kranten en journaals baseren hun informatie op dat van persbureaus en omdat ze graag de eerste willen zijn komt het controleren van de gegevens nog wel eens onder druk te staan. Voor je het weet is het nepbericht bij iedereen bekend als “de waarheid”. Natuurlijk kunnen we een rectificatie sturen maar slechts weinig mensen zullen die rectificatie ook daadwerkelijk lezen.

Ik moet er niet aan denken wat de gevolgen kunnen zijn van dit soort nepberichten. In ieder geval is het zaak om de “feiten” die we voorgeschoteld krijgen te checken bij verschillende bronnen, tenminste: als we niet zomaar alles voor waarheid aan willen nemen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.