VNG wil gemeentelijke IT-beveiligingsdienst

Gingen we gisteren nog in op het feit waarom niet iedere gemeente een eigen hacker in dienst hoeft te hebben, dan gaan we vandaag nog even door met een idee wat meer levensvatbaar is.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) vinden de tijd rijp voor een gemeentelijke IT-beveiligingsdienst. Deze dienst gaat incidenten bij gemeenten afhandelen en verzorgt de coördinatie bij beveiligingsproblemen…Daardoor hoeven niet alle gemeenten individueel aan de slag, maar kan dit gemeenschappelijke orgaan deze taak op zich nemen (bron).

Op deze wijze kunnen we de krachten bundelen en de gemeenten helpen met het beter beveiligen van de gemeentelijke informatievoorziening. Overigens hoeven ze daar, volgens mij, geen nieuwe dienst voor op te zetten maar kunnen ze gewoon aansluiten bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Deze moet dan wellicht iets anders ingericht worden en moet dan misschien qua capaciteit uitgebreid worden, maar het hele kader ligt er al en dat doet gewoon goed werk.

Maar goed, als er inderdaad een idee is om een gemeentelijke IT-beveiligingsdienst op te zetten. Waarom zou dit idee dan niet breder getrokken kunnen worden? Misschien te beginnen bij een gemeentelijke IT-dienst zodat niet iedere gemeente zelf meer over een IT-dienst hoeft te beschikken?

Misschien een gemeentelijke plantsoenendienst zodat die centraal aangestuurd kunnen worden en voor meer gemeenten hun werkzaamheden uit kunnen voeren? Een gemeentelijke brandweerdienst is er voor een aantal gemeenten (die niet meer over een eigen brandweer) beschikken ook al, dus die kan dan best nog wat uitgebreider worden ingezet, wat overigens ook geldt voor de Ambulance en Politie natuurlijk.

Zijn dit proefballonnen om te kijken of we meer en meer centraal kunnen gaan regelen? Voor iedere inwoner dezelfde aanslagen, dezelfde kosten om een paspoort te krijgen (ook een mogelijke gemeentelijke paspoortdienst kunnen we overwegen). Ehm, waar rook is, is vuur en als ik een burgemeester was dan zou ik nog even nagaan welke strategie de centrale overheid, met alle bezuinigingen, de komende jaren gaat voeren.

Binnen een aantal jaren een echte BV Nederland maar dan zonder dochterondernemingen in de vorm van gemeenten (en provincies)? Wie weet, ik ben benieuwd (en weet nog niet of ik daar heel blij van ga worden).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.