Zonder veiligheid heb je geen privacy…

Beste mensen, we zien het volgens Chertoff al jaren verkeerd. Maken we ons enorm druk om de privacy die we in moeten leveren in het kader van de veiligheid. Volgens hem hebben we geen privacy zonder veiligheid. Ik zie een kip en ei verhaal aankomen.

Volgens Michael Chertoff, oud-minister van binnenlandse veiligheid van de Verenigde Staten, willen mensen graag maatregelen als camera’s en dataretentie. Zonder veiligheid heb je geen privacy stelt hij. Als jouw gegevens op straat komen te liggen omdat ze zijn gestolen door een hacker en de overheid heeft dat niet kunnen voorkomen, is je privacy verdwenen (bron).

Wat Chertoff dus blijkbaar bedoeld is dat we onze privacy op moeten geven richting de overheid omdat ze ons anders niet kunnen beschermen. Hij wil ons (of in dit geval de Amerikanen) blijkbaar beschermen tegen allerlei hackers. Maar omdat goed te kunnen doen moeten we wel onze privacy opgeven.

Het klinkt allemaal een beetje als de Nigeriaanse scam waarbij je eerst een bedrag moet storten om er vervolgens een berg meer voor terug te krijgen…althans dat is wat je wordt wijsgemaakt.

Volgens mij moeten we ons de vraag stellen tegen wie we onze privacy willen beschermen. Is dat tegen de overheid, tegen hackers of tegen allebei? Welk risico is groter? Dat de overheid veel van ons weet en dat tegen ons kan gebruiken of dat een hacker mij zo interessant vindt dat hij besluit mijn gegevens te hacken? Persoonlijk denk ik dat we ons tegen beide moeten beschermen. De overheid mag best veel van me weten maar het liefst niet alles en een hacker hou ik graag buiten de deur omdat ik anders helemaal niet meer weet wat er met mijn gegevens gebeurt.

Het middel (het opgeven van onze privacy aan de overheid) lijkt me hier erger dan de kwaal (de kans dat een hacker het op mij heeft voorzien). En laten we eerlijk zijn, hebben we niet legio incidenten voorbij zien komen waarbij de persoonsgegevens op straat kwamen doordat een overheidsdienst gehackt werd?

Nee, Chertoff, leuk geprobeerd, maar ik trap er even niet in. We zullen afsluiten met wederom een kip en ei verhaal: als de overheden ervoor zorgen dat onze gegevens gewaarborgd zijn dan zijn we wellicht bereid om meer van onze gegevens beschikbaar te stellen…maar daarvoor moet er eerst nog wel wat water door de Maas.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.