1,2 miljoen Nederlanders met verouderde software

Deze titel belooft ons een artikel waar ikzelf in ieder geval helemaal niets van geloof.

Stel je voor dat er maar 1,2 miljoen Nederlanders zijn met verouderde software, dan zou er voor de virusschrijvers bijna geen lol meer aan zijn. Nee, ik geloof er helemaal niets van en geloof dat het er meer zijn, veel meer zelfs. Maar goed, nu eerst de kern van het originele bericht.

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders gebruiken verouderde software en lopen daardoor groter risico op virussen, zo waarschuwt Microsoft (bron).

Oh, het verhaal wordt al een stuk duidelijker. Er zijn 1,2 miljoen Nederlanders met een verouderde Windows versie. Dat lijkt er al een stuk meer op en zou misschien best het geval kunnen zijn. Maar waarom brengt Microsoft een dergelijk bericht naar buiten? We lezen nog even verder zodat we daar ook conclusies aan kunnen verbinden.

Microsoft waarschuwt gebruikers van Windows XP en Vista die niet de laatste update hebben geïnstalleerd, ook geen nieuwe beveiligingsupdates meer krijgen…”Omdat we vinden dat iedereen veilig online moet kunnen zijn, hebben we de Online Periodieke Keuring ontwikkeld.”

Een beetje tegenstrijdig natuurlijk: we willen dat iedereen veilig online is, maar geven je niet de laatste update als je er een keer een gemist hebt. Oh wacht, er is een Online Periodieke Keuring ontwikkeld. Kan natuurlijk best handig zijn, maar is een dergelijk bericht dan niet gewoon een verkapte reclame? En waarom heeft Microsoft een dergelijke reclame nodig? Ze kunnen toch alles pushen naar jouw pc? Gewoon een popup de volgende keer dat je inlogt en daar kun je alleen maar voor “ok” kiezen. Moet jij eens opletten hoe snel dit probleem is opgelost.

Een leuke poging van Microsoft en je bent natuurlijk geheel vrij om het te proberen, maar er is al jaren Secunia die ook scant of je software up-to-date is. Deze kijkt niet alleen naar Microsoft producten maar heeft een nog iets bredere blik en neemt ook niet-Microsoft software onder de loep.

Nou ja, wat je ook gebruikt, het is altijd goed om periodiek te checken of je software nog up-to-date is en je hebt nu in ieder geval twee mogelijkheden om het eens te proberen. En je moet het ze natuurlijk nageven: het is inderdaad waar dat de meeste problemen op je pc (als het om virussen gaat) komen door verouderde software…dat gebeurt jou vanaf vandaag niet meer en als je dan ook nog zorgt dat je anti-virus software actueel is, ben jij vandaag alweer een stukje veiliger geworden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.