Banken hopen dat fraude internetbankieren afneemt

Het lijkt een beetje vroeg voor komkommertijd…maar blijkbaar valt die tijd vroeg dit jaar.

Banken hopen dat fraude internetbankieren afneemt (bron)

Ja, zo lust ik er nog een paar:
– Politie hoopt op minder inbraken dit jaar
– Inbrekers hopen op minder heterdaadjes dit jaar
– Spaarders hopen op een hogere rente dit jaar
– Fietswinkels hopen op meer lekke banden dit jaar
Nou ja, je begrijpt de strekking.

Maar goed, waar gaat dit bericht nu over?

Hoewel het aantal fraudegevallen met internetbankieren met 300% steeg, doen de banken voorkomen dat alles onder controle is. Ja, dan zou ik ook hopen op minder fraude met internetbankieren. Maar laten we dit bericht koppelen aan een ander bericht dat hierover ging.

De meningen over een eigen risico voor internetbankieren zijn verdeeld onder technische internetgebruikers, zo blijkt uit een poll die SpicyLemon op Tweakers.net en Security.nl organiseerde. 55% van de deelnemers vindt dat er voor geen enkele gebruiker van internetbankieren een eigen risico moet gelden. 42% geeft aan dat een eigen risico mag worden ingesteld voor de gebruiker die advies van de bank negeert, 3% wil voor iedereen een eigen risico (bron).

45% van de techneuten mogen dan vinden dat er best een vorm van eigen risico mag zijn voor gebruikers van internetbankieren, maar ik denk dat de gemiddelde consument daar toch een heel andere mening over heeft.

En wat we er ook van vinden, het hangt er natuurlijk sterk vanaf op welke wijze de fraude plaats vindt. Natuurlijk moeten de gebruikers opletten en niet zomaar op iedere link klikken. Maar er zijn ook nog genoeg aanvalsmethodes die bij de gemiddelde consument niet tussen de oren zitten. Sterker nog, er worden nog iedere dag nieuwe aanvalsmethoden ontwikkeld en je bent wel erg oplettend als je ze allemaal weet af te weren.

Met een stijging van 300% zullen we voorlopig niet veel meer kunnen doen dan hopen dat het aantal fraude gevallen afneemt. Wie weet helpt het als we er allemaal een kaarsje voor branden…tot die tijd blijft het voor iedereen extra goed opletten. Vertrouw je het niet dan is het wellicht verstandig om dat ene linkje toch maar niet aan te klikken. Heb je er toch op geklikt? Houd dan goed je rekeningafschriften in de gaten…maar zit nu niet juist daar een deel van het probleem?

Laten we eerlijk zijn. Vroeger (wow, wat klinkt dat antiek) kreeg je na iedere transactie een bankafschrift. Later werd dat iedere week en nog later iedere maand. Tot het tijdstip was aangebroken waarop we helemaal geen bankafschriften meer kregen (tenzij we er voor wilden betalen). Het kostte een paar tellen om je afschrift te checken en als je niets vreemds zag dan kon je het direct opbergen. Nu moet je inloggen om je afschriften te bekijken en dat doen we nu eenmaal niet iedere dag, week of maand. Binnenkort worden er met Finbox ook meer en meer rekeningen vervangen door een digitaal exemplaar. Grote kans dat je nu dus je rekeningen ook niet meer ziet en je vergeet je afschriften te checken.

We kunnen natuurlijk discussies voeren of we de Gulden weer terug moeten nemen, maar wat is die Gulden of Euro nog waard? Het zijn bits en bytes geworden en dat zal alleen maar toenemen de komende jaren waardoor we nog minder grip krijgen op ons banksaldo. Dan kunnen we blijven hopen dat fraude afneemt maar als we eerlijk zijn weten wij ook wel dat het alleen maar toe zal nemen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.