We gaan nog even verder met fraude internetbankieren

Hoopten we gisteren nog dat het aantal fraudes met internetbankieren zou afnemen omdat het met 300% gestegen is. Dan gaan we vandaag nog even verder met wat informatie over internetbankieren.

Vorig jaar werd er bij 8.000 Nederlanders door malware of phishing geld van de bankrekening gehaald…De totale schade door aanvallen op internetbankieren bedroeg vorig jaar 35 miljoen euro, wat neerkomt op zo’n 4.400 euro per slachtoffer. Het aantal slachtoffers nam wel toe, van 1.383 in 2010 naar 8.000 in 2011 (bron).

Of wat te denken van onderstaande gegevens.

De internetfraude steeg van bijna tien miljoen euro in 2010 naar 35 miljoen euro vorig jaar. De fraude door skimming (het kopiëren) van betaalpassen steeg van 19,7 miljoen euro in 2010 naar 38,9 miljoen euro vorig jaar (bron).

Dat zegt ons allemaal een stuk meer dan een stijging van 300%. Het krijgt nu vorm en we zien het aantal Euro’s en slachtoffers dat er mee gemoeid is.

Misschien is dit allemaal nog wat te abstract. We zien geen gezicht bij het slachtoffer en kunnen ons er dus maar moeilijk mee identificeren. Na onderstaand bericht lukt ons dat nog een stuk beter.

Een 80-jarige man uit Purmerend is slachtoffer geworden van een virus dat duizenden euro’s van zijn rekening haalde. De man kreeg tijdens het internetbankieren plots een melding te zien, zo laat de politievoorlichter van de regio Zaanstreek-Waterland tegenover Security.nl weten (bron).

Ach, die arme, oude stakker, het zou zomaar jouw opa kunnen zijn. Denk je nu misschien. Maar geloof me, bij die 8.000 slachtoffers zijn mensen uit alle lagen van de samenleving. Denk dus niet dat het jou niet kan gebeuren want voor je het weet ben jij aan de beurt.

Weet je nog dat we het eerder deze week hadden over de Online Periodieke Keuring van Microsoft of de software scan van Secunia? Daar deden we toen wat luchtig over en ik schat de kans groot dat je toen bent vergeten om jouw eigen pc even te scannen. Maar misschien werpen de cijfers over fraude met internetbankieren daar nu ineens een ander licht op. Sterker nog: stel dat jouw opa wel zo slim was om zijn pc te scannen en jij nu slachtoffer bent geworden…dan sta jij toch mooi met je broek op je enkels.

Wat je ook doet en of je nu wel of niet jouw software scant. Je weet nu in ieder geval dat het niet geheel ongevaarlijk is om op een pc met verouderde software te internetbankieren. Wil je dit jaar niet worden toegevoegd aan de lijst met slachtoffers dan kun je daar nu in ieder geval je steentje aan bijdragen. En als je dat dan toch doet moet je het je opa misschien ook even voordoen (en nee, niet omdat jij nu zonodig je erfenis veilig moet stellen, maar omdat je ze misschien wel een groot plezier doet…en dat is toch ook wat waard?).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.