Acht tips voor het beveiligen van USB-apparaten

Een aantal jaar geleden was er veel te doen over USB-sticks en speelden veel organisaties met het idee om alle USB-poorten maar dicht te zetten. Hiermee zouden de risico’s wel voorkomen worden. Op zich niet zo gekke gedachte, gezien de tijd (maar wij hadden uiteraard al ingeschat dat deze maatregel niet ging werken). Dat was nog in de tijd dat je voor een floppy naar de afdelingssecretaresse moest lopen en meer dan 1 floppy per week mocht je niet aanvragen.

Nu, zoveel jaren later, heeft iedereen 1 of meerdere USB-sticks en op deze USB-sticks kun je meer informatie opslaan dan je vroeger op je harde schijf kon. Nu de ontwikkeling in processor snelheid een beetje stil lijkt te staan is de ontwikkeling om meer geheugen beschikbaar te stellen voor minder geld volop gaande.

Had je vroeger een USB-stick met 128mb dan was je al een hele man. Nu wordt je scheef aangekeken als jouw stick minder dan 16gb heeft. Kun je nagaan hoeveel informatie je op kunt slaan op een dergelijke schijf? Toch lijkt het dat de aandacht voor de risico’s van USB-sticks wat aan het verslappen is, blijkbaar vinden we het al zo normaal dat we over de risico’s heen kijken.

Kingston Digital Europe Ltd geeft daarom een overzicht van de beste manieren om bedrijfsinformatie op USB Flash apparaten te beveiligen en licht meteen ook toe welke risico’s verbonden zijn aan een tekort aan veiligheidsmaatregelen. Oostlander: “Informatie op USB-apparaten moet beveiligd worden en het beleid moet er voor zorgen dat bedrijfsinformatie alleen toegankelijk is voor geautoriseerde partijen. Wanneer een bedrijf hierin tekortschiet, kan dit vervelende gevolgen hebben. Denk maar aan regels die niet nageleefd worden door het eigen personeel, boetes, financiële kosten en vertrouwensverlies bij de klant.” (bron)

Nu moeten we er natuurlijk altijd voor waken dat “WC-Eend, WC-Eend niet adviseert” of “de slager zijn eigen vlees keurt”, maar tips zijn op zich natuurlijk altijd bruikbaar als we ze maar vertalen naar onze eigen praktijk. En of jij dan je USB-sticks koopt van Kingston of een andere leverancier, laat ik lekker aan jou over.

Kingstons aanbevelingen voor bedrijven om hun geheugenproducten op een veilige manier te gebruiken, zijn:

  1. Maak een gecodeerd USB-plan: beschermen en navolgen
  2. Zoek naar de meest geschikte USB Flash drive voor uw organisatie
  3. Training en educatie
  4. Ontwikkel een beleid en voer dit uit
  5. Zorg voor goedgekeurde bedrijfs-USB’s
  6. Zorg voor geautoriseerde USB’s en blokkeer andere apparaten
  7. Codeer vertrouwelijke informatie
  8. Zorg voor een gecertificeerde antivirus, altijd en overal

Voor de bijbehorende risico’s zoals die door Kingston worden omschreven verwijs ik je naar de originele tekst, die te vinden is op Managersonline.nl. En hoewel ik je geen USB-sticks ga verkopen, kan ik je natuurlijk wel helpen om invulling te geven aan deze 8 tips…maar goed dat wist je al en als je vragen hebt, weet je me te vinden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.