Android-gebruiker moet illegale apps mijden

Uit eerdere berichten kwam al naar voren dat het risico op Iphones op dit moment minder acuut is dan op telefoons die draaien op Android. Daarom vandaag nog wat achtergrond informatie over risico’s voor het Android systeem.

Android-gebruikers moeten geen illegale of gekraakte apps gebruiken, aangezien ze dan het risico lopen om malware binnen te halen. “Installeer applicaties alleen van de officiële Android Marktplaats”, zegt Dinesh Venkatesan van Totale Defense. Hij merkt op dat er incidenten zijn geweest waarbij er ook kwaadaardige apps op de officiële Android Marktplaats zijn verschenen, “maar over het algemeen is het veilig.” (bron)

We kunnen het risico op een Adroid-toestel dus aanzienlijk verkleinen door alleen gebruik te maken van app’s van de officiële Android marktplaats. Toegegeven, er is een kleine kans dat er ook in app’s uit de officiële marktplaats een virus genesteld is, maar dat is al een stuk kleiner dan app’s vanaf allerlei andere platformen.

Maar als we nog iets verder kijken, dan blijkt dat we ook op andere wijze risico’s lopen:
Er zit een ernstig beveiligingslek in alle Android-telefoons, waardoor aanvallers automatisch malware kunnen installeren als slachtoffers een linkje openen…De aanval bestaat uit een sms-bericht met een linkje. Zodra het slachtoffer het linkje opent, wordt een Trojaans paard geïnstalleerd waarmee Alperovitch telefoongesprekken kan afluisteren, maar ook allerlei gegevens kan stelen. (bron)

Voordat ik er van beschuldigd wordt Android in een kwaaddaglicht te stellen: het risico voor Android lijkt groter dan dat voor Apple. Toch geloof ik niet dat we met een Iphone helemaal geen risico lopen. Het is wellicht minder kwetsbaar (op dit moment), maar kwetsbaar is dat natuurlijk ook. Bovenstaand lek is bijvoorbeeld zowel van toepassing op Android toestellen als op Iphones.

Aan de oplossing voor het probleem wordt gewerkt, maar Om het beveiligingslek op te lossen, zou een firmware update vereist zijn. Het kan echter weken of maanden duren voordat de verschillende fabrikanten de updates voor hun toestel gereed hebben.

We zijn dus gewaarschuwd en de snelheid waarmee we risico’s lopen lijkt te worden opgevoerd. Grote kans dat het dit jaar een enorme vlucht aan zal nemen. Jij bent in ieder geval op de hoogte en kan tijdig de juiste maatregelen nemen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.