6.500 smartphones besmet

Gisteren zijn we al ingegaan op de dreiging van virussen op smartphones. Daarbij lieten we zien dat het aantal soorten virussen nog gering is (vergeleken met virussen voor pc’s en laptops). Vandaag zoomen we nog even verder in.

Afgelopen december waren er 6.500 incidenten waarbij smartphones en tablets met malware besmet raakten, aldus het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Het aantal kwaadaardige apps dat specifiek voor Android is ontwikkeld, groeit volgens de virusbestrijder zienderogen. Deze apps zouden 65% van alle mobiele malware vertegenwoordigen en duiken soms ook in de officiële Android Marktplaats op (bron).

De anti-virusbedrijven die ook anti-virussoftware voor de mobiele telefoons maken, brengen dit soort gegevens natuurlijk niet voor niets naar buiten. En vanuit commercieel oogpunt hebben ze natuurlijk groot gelijk. Maar zij zien ook wel dat de markt er nog niet rijp voor is. We staan nog aan de vooravond van de mobiele virussen en het zal (hopelijk) nog even duren voordat we een echt grote uitbraak krijgen.

Zo’n uitbraak is helaas nodig om het bewustzijn te vergroten. De geschiedenis herhaalt zich. Op de eerste pc’s hadden we ook geen anti-virus software draaien. Het grootste risico liepen we met het kopiëren van files vanaf een floppy, hierdoor kon een virus zich maar langzaam verspreiden. Toen we allemaal aan de modem waren werd het al een groter probleem en nu halen we virussen op high speed binnen (als we niet uitkijken).

Eenzelfde lijn gaan we ook doorlopen met mobiele virussen. Nu valt het risico nog mee, maar hoe slimmer de smartphones worden hoe groter dat risico. Laten we eerlijk zijn, de meeste telefoons zijn helemaal geen telefoon meer. Nee, het zijn zakcomputers waar we toevallig ook mee kunnen bellen. Hoe meer functionaliteiten ze krijgen, hoe groter het risico wordt.

Natuurlijk is er ook een verschil met het begin van de virussen op pc’s en laptops. Dat verschil is dat het in dit geval allemaal veel sneller zal verlopen dan in het verleden. Het gaat echt geen jaren meer duren voordat dit een echt probleem wordt.

Laten we het nog even in perspectief zetten:
“We zagen tot november 1.500 unieke malware-exemplaren per jaar. In november detecteerden we alleen in die maand 1.500 exemplaren”, laat Eugene Kaspersky weten. Het aantal malware-varianten voor de computer bedroeg in 2011 25 miljoen. Dagelijks zouden er 75.000 exemplaren worden gevonden.

Het advies? Hou het nieuws in de gaten, wees je er van bewust en indien gewenst: neem alvast maatregelen (bijvoorbeeld door je smartphone een extra keer te backuppen en je alvast te verdiepen in anti-virus maatregelen voor je telefoon).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.