Slechts 178 mobiele virussen

Met de smartphones, die steeds “smarter” worden, is het nog een onderschat probleem dat zich daar ook virussen op kunnen nestelen. Als het goed is hebben we allemaal minimaal een virusscanner draaien op onze pc’s en laptops omdat we daarvan al jaren weten dat we gegrepen kunnen worden.

Weinig aandacht is er echter nog voor virussen op mobiele telefoons. Daarom is het goed om hier vandaag ook eens aandacht aan te besteden.

Het aantal unieke dreigingen voor mobiele telefoons en tablets bedroeg vorig jaar slechts 178, minder dan in 2006 het geval was. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. Sinds 2004 registreerde de virusbestrijder 710 unieke mobiele bedreigingen (bron).

Hoewel het aantal dreigingen nog laag te noemen is, moeten we er niet laconiek mee omspringen. Meer en meer ontvangen we mailtjes met een link op onze smartphone en meer en meer app’s installeren we zodat we nog meer leuke spelletjes kunnen doen. Het gevaar schuilt erin dat we met dat installeren ook mobiele virussen installeren.

Misschien denk je dat de risico’s niet zo hoog zijn en dat het allemaal wel mee zal vallen. Maar er zijn virussen bekend waarmee men op afstand je microfoon kan aan- en uitzetten zonder dat je daar als gebruiker iets van merkt. Zo wordt het dus mogelijk om op afstand al jouw gesprekken af te luisteren, of je die gesprekken nu via de telefoon voert of toch liever face-to-face doet er dan niet toe.

Daarnaast kan op afstand ook jouw mail worden uitgelezen, kan je agenda worden ingezien, kunnen je contacten gekopieerd worden, is men in staat om in je foto’s te kijken en kan men bellen op jouw kosten.
Hoewel er nog niet heel veel virussen ronddwalen en hoewel de kans dat jij target bent nog gering is, moeten we het niet al te lang meer onderschatten. Voorkomen is in dit geval wederom beter dan genezen.

Voor de cijferliefhebbers nog even de volgende opsomming:
Sinds 2010 schiet het aantal Android-malware omhoog. Van de 178 mobiele virussen die vorig jaar werden ontdekt, waren er 116 voor Google’s mobiele platform. Symbian is met 55 tweede, gevolgd door J2ME (5) en PocketPC (2). Voor Apple’s iPhone verscheen geen malware. Daarnaast werden er zo’n 3.500 kwaadaardige Android-apps vorig jaar ontdekt.

Wees je dus bewust van de risico’s en wees voorzichtig met het openen van links en het installeren van app’s. Vertrouw je de boel niet, dan kun je er maar beter niet op klikken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.