Anti-virusbedrijf infecteert opzettelijk smartphones

We horen vaak dat we in economisch opzicht nog weinig te vrezen hebben van de Chinezen. Ze zouden immers alleen nog maar in staat zijn om te kopiëren wat door anderen is uitgevonden. Een mening waar ik het overigens niet mee eens ben. Volgens mij onderschatten we de vindingrijkheid van de Chinezen. En om mijn mening maar eens kracht bij te zetten een mooi voorbeeld van die vindingrijkheid:

Een Chinees anti-virusbedrijf zou smartphone-gebruikers opzettelijk met malware infecteren om ze vervolgens voor het verwijderen ervan te laten betalen. Volgens de Chinese staatstelevisie verspreidde het bedrijf NetQin een app voor smartphones, die stiekem een geïnfecteerde app installeert genaamd Feiliu. De NetQin app waarschuwt vervolgens voor een virus op de telefoon en vraagt zo’n twintig cent voor een update om de malware te kunnen verwijderen (bron).

Of het bericht waar is? Geen flauw idee. Of het verdienen van geld op deze wijze integer is? Nou, zeker niet.

Toch kunnen we hier met zijn allen over vallen. Maar feit is dat er natuurlijk al jaren een discussie gaande is over de macht en kracht van de virusschrijvers aan de ene en de anti-virusbedrijven aan de andere kant.

De een zijn dood is de ander zijn brood, toch? Zonder virussen geen anti-viruspakketten. Een raar idee misschien, maar wel de waarheid.

En nu wil ik de anti-virusbedrijven niet in een slecht daglicht plaatsen want het geldt voor veel meer branches en organisaties. Zonder criminaliteit geen politie, zonder oorlogen geen militairen, zonder warm weer geen ijscoman, zonder regen geen paraplu.

Kortom: de markt en de omgeving van die markt beïnvloeden elkaar. Erg? Ehm, in sommige gevallen wel, maar je er druk om maken heeft weinig zin, je er tegen wapenen kan wel handig zijn.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.