Begeleiding van nieuwe medewerkers

Inmiddels is de nieuwe medewerker alweer een aantal dagen aan de slag. Het gaat goed en hij begint zijn draai aardig te vinden. Zijn introductie zit er op en we durven hem of haar steeds meer los te laten. Toch willen we nog wel wat controle houden en vertrouwen moet groeien dus daar nemen we de tijd voor.

De vraag:
Zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat nieuw en onervaren personeel schade veroorzaakt (kan veroorzaken) aan gevoelige systemen en kritische bedrijfsprocessen?

De systemen worden tegenwoordig steeds ingewikkelder en handleidingen of trainingen voor het gebruik van nieuwe systemen geven we inmiddels niet meer. Iedereen moet maar gewoon aan de slag en de systemen moeten maar “foolproof” zijn. Klinkt waarschijnlijk allemaal bekend.

Toch moeten we ons de vraag stellen of we onze gloednieuwe peperdure auto zomaar aan iemand meegeven zonder dat we weten of hij een rijbewijs heeft en als hij dat al heeft, hoe goed hij dan kan rijden. Dit zelfde geldt natuurlijk voor de gevoelige en kritische systemen.

Leuk hoor dat de nieuwe medewerker zijn certificaat voor dat systeem heeft, maar hoe goed kan hij er echt mee omgaan? En is hij bekend met de wijze waarop wij dat systeem hebben ingericht. Zet iemand voor het eerst in een rechts gestuurde auto en het is toch weer even wennen en uitkijken. Laat hem los op onze systemen en hij zal zich toch onze inrichting eigen moeten maken.

We zullen de medewerker dus moeten begeleiden. Dat is niet alleen erg vriendelijk van ons, maar kan ook grote problemen voorkomen. Hoeveel begeleiding de medewerker nodig heeft hangt af van zijn ervaring en zijn leercurve. Misschien hebben we aan een uur of een middag genoeg misschien moeten we een begeleidingstraject opzetten waar we een senior verantwoordelijk voor maken.

Doen we dat op een goede manier dan helpen we de nieuwe medewerker in het zadel en zorgen we ervoor dat de senior er (tijdelijk) een leuke nieuwe uitdaging bij krijgt. Iedereen blij, mits het allemaal niet te belerend wordt, natuurlijk.

Apart eigenlijk dat we veel inspanningen doen om nieuwe medewerkers te recruiten, te screenen, te beoordelen om ze vervolgens los te laten in de organisatie. Iedereen moet zijn eigen weg maar zien te vinden, alle informatie die ze nodig hebben staat op het intranet en als ze nog meer willen weten dan vragen ze het wel aan een collega of hun manager.

Maar hoe goed is ons intranet ingericht en hoe makkelijk is de informatie te vinden? Hoeveel weet de collega of manager eigenlijk van informatiebeveiliging? Of wordt het erg makkelijk afgedaan allemaal?

We zeiden het eerder al: we hebben maar een kans om een eerste indruk te maken en dat geldt zeker niet alleen voor informatiebeveiliging. We moeten dus niet stoppen met onze inspanningen zodra de medewerker zijn of haar handtekening onder het contract heeft gezet, nee, dan begint het pas.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.