Beveiliging en samenwerking met andere organisaties

De titel klinkt misschien wat vreemd. We gaan onze beveiliging toch niet open en bloot op straat gooien? Stel je voor…zo weet iedereen exact wat we doen en hoe ze ons aan kunnen vallen. Natuurlijk zit daar een kern van waarheid in, de details gaan we natuurlijk niet zomaar prijsgeven. Toch kunnen we op het gebied van de beveiliging heel goed samenwerken met andere organisaties. We kunnen daarbij denken aan de brancheverenigingen maar ook aan onze concurrenten. Daarom stellen we ons de vraag:

Wordt er op het gebied van beveiliging samengewerkt met andere organisaties (zoals brancheverenigingen)?

Allereerst beginnen we met de brancheverenigingen en de instanties die gespecialiseerd zijn op het gebied van de informatiebeveiliging. We kunnen met een gerust hart Googlen op de aspecten van informatiebeveiliging die we willen verbeteren. Nationaal en internationaal zijn bergen informatie beschikbaar. We hoeven echt het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden…en de conclusie te trekken dat het wiel weer rond is geworden. Nee, we kunnen de informatie die in de buitenwereld beschikbaar is gewoon hergebruiken en toepassen op onze organisatie. Uiteraard moeten we niet klakkeloos alles maar implementeren en moeten we een vertaalslag maken naar de wensen en behoeften van onze organisatie.

Tot zover niks geks. Waarschijnlijk maken we voor andere aspecten ook gebruik van informatie die tot onze beschikking staat. Dat moeten we bij beveiliging ook gewoon kunnen doen.

Maar dan hebben we nog onze concurrenten. Daar gaan we toch zeker niet mee in zee? De vraag is waarom niet? Natuurlijk hoef je de vuile was daar niet uit te hangen, natuurlijk moet je niet alle details prijsgeven. Maar kun je in gesprek komen met de Security Managers van je concurrent dan kan dat grote voordelen opleveren. Misschien zitten zij wel met dezelfde vragen, misschien kun je gezamenlijk de markt benaderen om een geheel nieuwe maatregel voor jullie te ontwikkelen. Je kunt dan de kosten delen.

Binnen de security wereld heb je natuurlijk te maken met vertrouwen en integriteit. Het is niet verstandig om direct al je vragen bij je concurrent neer te leggen. Nee, eerst bouwen we een onderlinge vertrouwensband op (als die er nog niet is). Op beveiliging hoeven we (veelal) niet te concurreren, daar moeten en kunnen we goed gebruik van maken. Daarbij geldt natuurlijk dat we niet alleen informatie komen halen, nee we brengen daar ook de informatie waar onze concullega wat aan heeft.

Beveiliging zien we (nog) niet als onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrent en we kunnen hergebruiken wat er al beschikbaar is. Willen we beveiliging wel inzetten als onderscheidend vermogen dan nog kunnen we de gesprekken aan met concurrenten, we geven dan alleen nog minder details bloot. Denk bij concurrenten trouwens ook in de breedte, misschien zijn er wel andere branches met dezelfde soorten problemen, misschien voelt het beter om met hen in gesprek te gaan.

De praktijk leert dat als we vanuit een organisatie contact zoeken met een andere organisatie om kennis te delen (dus niet om je producten en diensten te verkopen) dat er dan al snel interesse is. Maak daar gebruik van en de beveiliging zal er beter van worden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.