Beveiliging is ook een kwestie van gedrag

Hoewel de titel wat mij betreft te zwak is (het is niet ook een kwestie van gedrag maar voor het grootste gedeelte een kwestie van gedrag), is het een interessant bericht. Meer en meer bedrijven ontdekken dat het niet alleen meer gaat om bouwkundige en/of elektronische maatregelen maar dat juist de medewerkers van grote invloed zijn.

Natuurlijk moet het bedrijf zorgen voor de juiste maatregelen, de juiste toegangscontrole, de juiste firewalls en encryptie…maar als we eenmaal een goede basis hebben gelegd, moeten we ons continu richten op de mensen in onze organisatie.

Beveiliging draait niet alleen om het nemen van fysieke maatregelen en technologie, maar in grote mate ook om het gedrag van medewerkers…Voor alle sites heeft De Laat een universeel veiligheidsconcept ontwikkeld dat bestaat uit een goede periferie, toegangscontrole, cameratoezicht, alarmering op deuren en ramen, duidelijke huisregels en de eis dat alle medewerkers een verklaring omtrent gedrag moeten hebben. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen benadrukt De Laat dat veiligheid ook vooral tussen de oren van de medewerkers moet zitten (bron).

Beveiligingsbewustzijn wordt steeds belangrijker en gelukkig onderkennen meer en meer bedrijven dat. Helaas zien we toch nog vaak dat er gebruik wordt gemaakt van een simpele powerpoint en een poster aan de muur. Geloof me, daarmee verandert het gedrag van de medewerkers echt niet.

Om een organisatie veilig te maken en te houden moet de cultuur binnen die organisatie stevig aangepakt worden…en dat is moeilijker dan het wellicht op het eerste gezicht lijkt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.