Beveiliging mag minder arrogant

Beveiliging mag minder arrogant, zo zegt de titel maar volgens mij mogen we dit direct vervangen door: beveiliging moet minder arrogant (of is dat dan weer arrogant als ik het zo stel?).

Overal werken klanten het liefst samen met vriendelijke, dienstbare en geduldige mensen. Jammer genoeg is deze omschrijving niet van toepassing op veel securitydeskundigen, behalve wanneer zij in gesprek zijn met andere securityprofessionals (bron).

Als beveiligingsdeskundige hebben we nog steeds een groot imagoprobleem. Natuurlijk zijn er nog steeds “experts” met weinig inlevingsvermogen die alles het liefst willen verbieden. Toch denk ik dat er meer en meer experts opstaan die in het vizier hebben dat beveiliging (in welke vorm dan ook) altijd ondersteunend is aan de business. Met het primaire bedrijfsproces verdient de organisatie haar geld, beveiligingsmaatregelen kosten ogenschijnlijk alleen maar.

De kunst voor ons als beveiligingsexperts is om die maatregelen te vinden die een meerwaarde hebben voor de nieuwe ontwikkeling. In de praktijk merken we nog steeds dat het gemakkelijker is om beveiligingsmaatregelen te adviseren (die van alles verbieden, die het werk onmogelijk maken, etc) dan om mee te denken om de risico’s af te dekken. Oh ja, een risico accepteren kan ook een hele goede maatregel zijn (vanuit de business gezien), als de risico-acceptatie op het juiste niveau binnen de organisatie plaatsvindt dan kan ik daar uitstekend mee leven.

Bij iedere maatregel die uiteindelijk geadviseerd wordt moeten we ons afvragen of de business daar nu echt mee geholpen is en of we nu ook echt een reëel risico afdekken voor de organisatie. Daarbij moeten we steeds bedenken dat maatregelen bestaan uit de combinatie van: technische, procedurele, organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen.

Trekken we de parallel met fysieke beveiliging dan verbaast het mij dat er nog maar zo weinig wordt gedaan aan esthetisch verantwoorde systemen. Wat bedoel ik daarmee? Waarom zijn er bijvoorbeeld geen mooi weergegeven ruimtedetectoren? Laten we eerlijk zijn, wie wil er nu een lelijke detector aan de muur hebben? Waarom kan die niet mooi zijn? Volgens mij is het een kleine kunst om een rookdetector te verwerken in een plafonnière. Een combinatie die mij over zou halen om er serieus over na te denken. Nu moet ik twee dingen aan mijn plafond hangen, een detector en een lamp…combineren we dat dan biedt dat vele voordelen.

Oh ja, de rookdetector is hier natuurlijk slechts een simpel voorbeeld. Ik ben er van overtuigd dat we op alle gebieden maatregelen kunnen bedenken (die dus ook echt risico’s afdekken) die het het werk voor de medewerkers makkelijker maakt of die er esthetisch mooi uitzien. Kunst voor ons als beveiligingsexperts is om verder te kijken dan onze neus en juist die adviezen te geven waar de business echt mee geholpen is.

Om er dan nog maar een (fysiek) voorbeeldje bij te halen. Het gebruik maken van camerasystemen is van oudsher een beveiligingsissue. Toch zijn er al jaren systemen die ook het aantal bezoekers en bezoeksgedrag kunnen monitoren, daarmee kun je op marketinggebied hele interessante gegevens achterhalen. Een combinatie dus waarmee je de beveiligingsmaatregelen inzet om de business te helpen verbeteren.

Gooien we er toch maar weer eens een van mijn motto’s in: alles kan, maar wel zo veilig mogelijk.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.