Beveiliging van printers en faxen

Het is alweer even geleden dat we de vragen voor de volwassenheidscan van informatiebeveiliging hebben bedacht. Voor het geval je het niet wist. De afgelopen weken en de komende weken behandelen we de vragen uit deze scan afzonderlijk. Hoewel de fax toen zeker nog gemeengoed was kunnen we hem over een aantal jaar waarschijnlijk definitief uit de lijst halen…voor nu laten we hem nog even staan omdat ze toch nog gebruikt worden.

We maken even snel een printje of versturen nog snel even een fax. Tegelijkertijd worden we gebeld en vol enthousiasme gaan we het gesprek aan. Daarbij vergeten we helaas dat ons printje nog op de printer ligt. Oeps, onze vertrouwelijke informatie ligt voor het grijpen en we zijn ons er niet van bewust.

De vraag die hier natuurlijk bijhoort is:
Zijn printers, faxen en andere uitvoerapparaten zodanig opgesteld dat onbevoegden geen informatie mee kunnen nemen?

Laten we het hier vooral hebben over de printers. Voor de faxen geldt veelal hetzelfde maar ik kan me zomaar voorstellen dat hele jonge medewerkers nog nooit met een fax gewerkt hebben…wat een fax is? Nou, vraag dat maar aan je ouders…die kunnen je ook alles vertellen over LP’s en cassettebandjes.

Het is heel normaal om netwerk printers te hebben. Bijna niemand hoeft meer te beschikken over zijn of haar eigen printer. Geweldige apparaten tegenwoordig die dubbelzijdig kopiëren, er automatisch nietjes doorheen jassen en zowel kleur als zwart/wit aankunnen. Kleine wonderjes van machines, als je het mij vraagt.

Deze zijn aangesloten op het netwerk en na een x-aantal printjes gaat er automatisch een bericht naar de leverancier dat er onderhoud nodig is. Daarbij kun je je natuurlijk afvragen bij welke informatie de leverancier dan nog meer kan…want de printjes worden op een harde schijf in het apparaat bewaard. Maar dat is niet de vraag van vandaag.

Nee, de vraag gaat in op het feit of de geprinte informatie op een veilige plaats ligt. Gisteren zagen we al dat kantoren open instellingen worden. We kennen echt niet meer alle collega’s. De printer staat aan het eind van de gang dus zicht op ons printwerk hebben we niet meer.

Hoe vaak ben jij al naar de printer gelopen zonder dat je printjes er lagen? Vaak komt dat door een storing of een wachtij in de printer. Maar het kan ook zo zijn dat een ander er met jouw printjes vandoor is. Is dat een collega die per ongeluk de hele stapel heeft meegenomen dan is het risico misschien nog te overzien. Is het een toevallige passant die de informatie wel interessant vindt dan hebben we misschien een groter probleem.

Zaak is dus om er voor te zorgen dat medewerkers goed zicht houden op hun printjes en ze zo snel mogelijk van de printer verwijderen. Daarbij valt op dat printjes die mensen privé maken (ja, geef maar toe, iedereen print wel eens iets privé) sneller van de printer worden gehaald dan zakelijk printwerk. Maak je even een printje van je belastingopgave dan ren je naar de printer in de hoop dat niemand het onderschept. Print je vertrouwelijke gegevens namens je werk dan kan het zomaar een uur duren voordat je ze ophaalt…de kans dat je het in dat uur vergeet is enorm dus aan het eind van de dag liggen jouw printjes er nog.

Zorg er dus voor dat de printer op een veilige plaats staat. Heb je afdelingen die veel met vertrouwelijke gegevens werken dan kan het een aanrader zijn om voor hen een aparte printer te installeren. Deze staat dan veilig bij hen op de afdeling of je voorziet deze printer van een pincode waardoor er alleen geprint wordt als de medewerker er daadwerkelijk naast staat. Deze maatregel zie je tegenwoordig meer en meer toegepast. Er wordt alleen geprint na het ingeven van een pincode of een pasje. Leuk maar deels een schijnveiligheidsmaatregel. De medewerker gaat echt geen 15 minuten wachten tot al zijn printwerk netjes gesorteerd en geniet uit de automaat komt. Nee, hij geeft de pincode en loopt daarna weer terug naar zijn werkplek…om vervolgens te vergeten dat zijn werk nu wel op de printer ligt.

Beveiliging van printers en faxen. Het lijkt misschien zo makkelijk, maar in de praktijk toch een stuk weerbarstiger dan we denken. Vertel de medewerkers waarom je het zo belangrijk vindt en controleer eind van de dag of de printers weer allemaal leeg zijn dan zijn we alweer wat stappen verder.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.