Achtergebleven informatie verwijderen

Vorige week hadden we het al over clean desk, clear screen en het verwijderen van informatie op printers en faxen. In de praktijk zien we dat er nog vele andere manieren zien waarop vertrouwelijke informatie bij onbevoegden bekend kan worden. Een belangrijke constante daarbij is het stelselmatig verwijderen van informatie die voor het grijpen ligt.

De vraag die daar voor vandaag bij hoort is:
Wordt aan het eind van de dag (werkperiode, vergadering, etc.) achtergebleven informatie van de uitvoerapparaten (borden) verwijderd?

Bij informatie denken we natuurlijk al snel aan alle digitale informatie die op het netwerk of onder “mijn documenten” staat. Helemaal waar, maar er zijn nog vele andere soorten van informatie. Bij de zogenaamde clean desk rondes door de bewaking (of liever nog: door het lijnmanagement) zien we dat er strak gekeken wordt naar werkplekken die nog niet gelocked zijn, naar informatie die keurig gestapeld en geniet op de printer is afgebleven en ook kijken we naar de bergen informatie die op de buro’s is achter gelaten. Staat jouw naam op die informatie dan heb je al snel een gele kaart aan je broek.

Hartstikke goed natuurlijk dat er gelet wordt op die informatie. Toch zien we nog wel dat informatie die bijvoorbeeld op whiteboards of flip-overs achter blijft nog wel eens vergeten wordt en ook informatie die na de vergadering niet meer nodig is blijft nog wel eens achter in de vergaderruimte.

Dit is niet alleen erg asociaal omdat de volgende die van de faciliteiten gebruik mag maken eerst jouw troep op moet ruimen. Maar is ook nog erg onveilig. Als het goed is ging die vergadering ergens over, daarvoor hebben we een agenda, notulen van het vorige overleg en een aantal ingebrachte stukken. Tijdens de vergadering gebruiken we het whiteboard om aantekeningen te maken en we hebben een aardig beeld van waar deze vergadering over ging.

Je ziet dat ook op dit gebied beveiliging dus geen vreemde eend in de bijt is maar gewoon onderdeel van de bedrijfscultuur. Ruim de spullen netjes op als je ze niet meer nodig hebt, dat kan een berg incidenten schelen maar zorgt er ook nog eens voor dat degene die na jou komt datzelfde doet.

Is het je bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat je in steden die erg schoon worden gehouden minder makkelijk troep op straat gooit? Jij wilt niet degene zijn die die stad vuil maakt. Dat zelfde geldt voor de kantoren waar we zitten. Jij wilt niet de enige zijn met een stapel papier op je bureau, jij wilt niet diegene zijn die al die gele kaarten ontvangt omdat je er een zooitje van maakt. Toch?

Nu moeten we met het uitreiken van die gele kaarten ook weer oppassen, want daar kan een keerzijde aan zitten. Bij een van mijn opdrachtgevers was er een levendige handel in gele kaarten. De reden hiervan was dat er op de kaart werd aangegeven welke “overtreding” je gemaakt had. Zo waren er een stuk of 10 opties…en iedereen wilde graag zijn verzameling compleet hebben. Bijkomend geval is ook nog dat het hier om de beveiligingsafdeling ging…ik geloof dat ik niet wil weten hoe het er op andere afdelingen aan toe ging.

De strekking van het verhaal van vandaag is op zich niet zo ingewikkeld. Kijk verder dan je neus lang is en bedenk waar allemaal informatie kan worden achtergelaten. Dat begint binnen het gebouw, maar natuurlijk ook daarbuiten. Wie kunnen er bijvoorbeeld allemaal bij de papierbakken als we ze buiten zetten op de dag dat de vuilnisophaaldienst komt? Probeer het maar eens…gooi die papier bak maar eens open en kijk wat voor interessants je tegen komt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.