Controle op het naleven van de clean desk policy

De medewerkers zijn opgevoed en weten inmiddels dat ze de boel een beetje netjes moeten houden (al is het alleen maar om gele kaarten te voorkomen). We gaan nu wat verder in op de controle van naleving.

De logische vraag die daarbij hoort is:
Wordt gecontroleerd of de clean desk policy wordt nageleefd?

Het is een dooddoener, maar we halen hem toch nog even aan: “vertrouwen is goed, controle is beter.” Leuk dat we allerlei beleid hebben opgesteld en op papier (of in meer bekende termen: in opzet en/of bestaan) hebben we het erg goed voor elkaar. De werking is echter vaak een ander verhaal.

We horen er natuurlijk veel over: het “low hanging fruit”, dat je moet plukken op het moment dat het rijp is. Geen ingewikkelde lange verbetertrajecten maar gewoon een simpele actie opstarten om het te verbeteren. Het controleren van de naleving van de clean desk policy is fruit dat laag hangt en klaar is om te plukken.

Dat het in de praktijk veelal niet gebeurt, komt omdat het blijkbaar niet sexy genoeg is. De manager heeft er geen zin in (hij moet immers wachten tot de laatste medewerkers weg zijn en dan zijn de aardappelen aangekookt). Daarom wordt het veelal belegd bij de beveiligingsbeambte die “toch niets te doen heeft” in de nachtelijke uren (wij weten wel beter natuurlijk).

Op zich kan het best een optie zijn om de beveiligingsbeambtes te verzoeken periodiek een ronde te lopen, maar toch zijn wij er voorstander van om ook een dergelijke ronde te laten lopen door de manager van de afdeling of door de security manager. Die kijken toch weer naar andere zaken en kunnen wellicht risico’s inzichtelijk maken en was het niet zo dat beveiliging een lijnverantwoordelijkheid is? Een dergelijke ronde kun je natuurlijk ook leuk maken. Zorg voor pizza en loop met een aantal managers tegelijk een clean desk ronde, daarna kun je gezamenlijk evalueren en kijken hoe de vlag er bij hangt (en die vlag kan per afdeling flink anders hangen)…je kunt zelfs nog afsluiten met een borrel om er echt een feestje van te maken. Hoe noemen ze het ook weer? Oh ja, het nuttige met het aangename combineren.

Als het ons lukt om een gezonde competitie te creëren tussen verschillende lijnmanagers, ook op het gebied van beveiliging, dan zorgt dat niet alleen voor een beter beveiligingsbewustzijn. Nee, het zorgt er ook nog eens voor dat managers onderling informatie kunnen delen. Ze hoeven niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, het wiel wordt rond dat weten we toch wel.

Voor die organisaties of lezers die toch nog twijfelen. Vraag me gerust, een clean desk ronde op de juiste wijze kan erg leuk zijn…zo leuk zelfs dat ik je er graag bij help.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.