Beveiligingscamera’s makkelijk te hacken

Hadden we het gisteren nog over het cameraplan dat verplicht gesteld wordt voor kleine bedrijven als ze aanspraak willen maken op subsidie voor beveiligingsmaatregelen dan gaan we vandaag nog even door op het hacken van beveiligingscamera’s.

Organisaties laten veelal na hun bewakingscamera’s te beveiligen. Daardoor is het voor mensen met kwade bedoelingen vaak heel eenvoudig om de besturing over te nemen of beelden op te vragen
(bron).

Voordat je denkt dat de beveiligingscamera’s met allerlei zware, ingewikkelde, technische tools aangevallen worden, zetten we je gelijk weer met beide benen op de aarde.

In 70 procent van de gevallen laten de kopers van dergelijke bewakingscamera’s na om de standaard inlognamen en wachtwoorden te veranderen. Terwijl de camera’s in kwestie in de configuratie waarin ze geleverd worden, wel op afstand te bedienen zijn.

Of je het hacken wilt noemen of dat je deze term vloeken in de kerk vindt, doet niet terzake. Het gaat er natuurlijk om hoe simpel het is om op dergelijke camera’s in te loggen. Ook dit is niet nieuw natuurlijk want dat bestond met de eerste netwerkcamera’s ook al. En voordat we camera’s aan het netwerk gingen hangen was het risico ook al aanwezig in modems en routers.

Weet je nog? Je kreeg je eerste ADSL-router. Plug-and-Play. Makkelijker kon niet. Uit de doos, kabel erin, activeren en na een paar minuten begonnen de lampjes te branden en kon jij razendsnel internetten. Met een draadloze router werd het allemaal nog makkelijker en kon je gewoon met je laptop op schoot vanaf de bank het hele internet onveilig maken.

Na een paar jaar kwam er ineens WEP (jij had geen flauw idee waar het voor stond, maar met 1 vinkje was ook jouw verbinding beveiligd). Later moest je over op WPA omdat WEP blijkbaar niet zo veilig meer was. Jij een ander vinkje aangezet en veilig was je weer. Nou ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar het feit dat er nu meer draadloze verbindingen beveiligd zijn, komt niet zozeer omdat de gebruikers zich bewust zijn geworden van de risico’s. Nee, het komt omdat de fabrikanten een trucje bedachten waardoor jij je standaard wachtwoord moest wijzigen en waarbij er automatisch een beveiligde verbinding werd opgezet. Jaren geleden heb ik al eens gekeken in mijn eigen omgeving en stonden er nog vele verbindingen open. Waarschijnlijk heeft iedereen in mijn omgeving inmiddels een nieuwe router, want alle verbindingen zijn nu wel voorzien van een slotje.

Nu kunnen we proberen om de bedrijven die de camera’s aanschaffen duidelijk te maken dat ze wachtwoorden moeten wijzigen maar dat gaat toch niet lukken. Nee, als de fabrikanten hetzelfde trucje toe gaan passen als ze bij routers hebben gedaan dan zijn de camera’s over een aantal jaren ook allemaal net iets beter beveiligd.

Tot die tijd moet het cameraplan (zie gisteren) ons dan maar beveiligen en dat dat een wassen neus is weten we allemaal maar een veel beter alternatief zien we helaas nog niet.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.