Smile: your on candid camera

Ook dit jaar kunnen kleine bedrijven een beroep doen op subsidie om beveiligingsmaatregelen te treffen. Wel is voortaan een cameraplan verplicht bij het aanbrengen van camera’s (bron).

Dit kan nog lachen worden, als je het mij vraagt. Prima dat kleine bedrijven geholpen worden om iets aan beveiliging te doen, daar hoor je me nu niet over. Maar een cameraplan zal voor veel van die organisaties toch echt teveel van het goede zijn.

Natuurlijk kunnen de installateurs en leveranciers hier een standaard template voor maken. Hop, even invullen en klaar zijn we. Maar daarvoor is een dergelijk cameraplan natuurlijk helemaal niet bedoeld. En ach, Minister Opstelten geeft het zelf ook al aan:
‘Daarom heb ik in de regeling voor 2012 een cameraplan verplicht gesteld bij subsidie voor camera’s. Dit wordt door een gespecialiseerde leverancier opgesteld”, aldus Opstelten.

Nu kun je dus € 1.000,- subsidie krijgen als je als kleine organisatie investeert in beveiligingsmaatregelen, waaronder beveiligingscamera’s. En ja, je kunt uren twisten over het nut van dergelijke camera’s. Maar laten we die discussie vooral niet voeren. Nee, als je dan toch al € 1.000,- terug kunt krijgen dan is het natuurlijk zonde van het geld om een deel hiervan te moeten betalen voor een papierentijger.

Dat plan wordt dus opgesteld door een specialistisch bedrijf. En ja, dat bedrijf gaat het ook echt niet gratis doen. Misschien dat de installateur je verteld dat hij het wel gratis voor je doet, maar dat betekent wat mij betreft alleen maar dat je slechtere kwaliteit spullen geleverd krijgt of teveel moet betalen. Het is natuurlijk niet zo dat als de kosten voor het opstellen van een cameraplan niet op de factuur staan, je daar ook niet voor betaald hebt. Het moet uit de lengte of breedte komen en voor niets gaat de zon op.

Terug naar het verhaal. Alle kleine bedrijven moeten straks dus een cameraplan hebben. Daar zullen we op gaan controleren want anders krijgen ze de subsidie niet. En geloof me, het opstellen van een goed integraal cameraplan kost tijd. Zeker als in dat plan ook de doelen worden aangeven voor die camera’s en als we in dat plan ook de privacy aspecten voldoende aan bod willen laten komen.

Sterker nog: er zijn maar weinig grote bedrijven met echt goede cameraplannen. Terwijl deze vele malen meer camera’s links en rechts hebben hangen. De MKB-er loopt straks qua beveiliging dus voorop. De grote organisaties blijven achter. Jammer dan dat ze met name voorop lopen met een papierentijger.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.