Beveiligingsplannen voor locaties

Eerder hebben we al kunnen lezen dat er meer onder de zon is dan brandmelders en brandblussers om brand te voorkomen. Naast brand zijn er natuurlijk nog vele andere fysieke beveiligingsrisico’s die we willen beheersen. Denk alleen maar aan overstroming, inbraak, ramkraak, aardbevingen en ga zo maar door. Voor alle risico’s die we onderkennen zullen we de mogelijke oorzaken moeten achterhalen op basis waarvan we de beveiligingsmaatregelen kunnen bepalen om ze te beheersen. Deze organisatorische, bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen (de wellicht bekende OBE-mix uit de Haagse methode) moeten we vastleggen.

De vraag die daarbij hoort is:
Zijn, naar aanleiding van de risicoanalyse, de te nemen beveiligingsmaatregelen vastgelegd in een beveiligingsplan?

We hebben nu inmiddels zicht op de locaties, de kritische processen in die locaties en de bedreigingen die ons mogelijk uit het veld kunnen slaan in de vorm van risicoanalyses. Waarschijnlijk beschikken we over een pak papier waar we iets mee moeten. We kunnen per gebouw een dossier aanleggen op basis waarvan we een beveiligingsplan maken voor dat specifieke gebouw.

Hoe zo’n plan er exact uitziet kan per organisatie verschillen. Willen we toch liever een vaste en meer bekende standaard dan kunnen we zeker kiezen voor de Haagse methode. De uitkomsten hiervan zijn voor leveranciers van beveiligingsmaatregelen bekende materie en het kan een berg miscommunicatie voorkomen. Kies je toch liever voor een eigen methode dan ben je daar natuurlijk geheel vrij in.

Welke methode je ook kiest, van belang is wel dat de beveiligingsmaatregelen die je neemt vastliggen in een plan. Dat plan zal initieel meer tijd kosten maar na verloop van tijd is het een kwestie van bijhouden, of in andere woorden: periodieke evaluatie en bijstelling.

Het doel is natuurlijk niet een kast vol met plannen waar het stof mooi op kan gaan liggen. Het doel is om inzicht te verkrijgen in de risico’s en de maatregelen die we daartegen genomen hebben. Leuk dat wij van alles verzinnen, maar het is ook handig als we de kennis kunnen delen en er verantwoording over af kunnen leggen.

Niet, onder het mom van het is geheim, in het eigen brein houden dus, die risicoanalyses en beveiligingsplannen, maar gewoon inzichtelijk maken. Daarbij zullen we natuurlijk zien dat het ons de eerste keer best wat moeite zal kosten allemaal, maar vooral de hoop niet verliezen. Als we eenmaal het achterstallig onderhoud op plan gebied achter ons hebben gelaten wordt het allemaal eenvoudiger. We zullen door de volwassenheidsfases heen gaan en “in control” komen op het gebied van fysieke beveiliging.

Niet makkelijk, wel belangrijk. Wacht niet te lang met het opstarten van de risicoanalyses en het vastleggen van de plannen. De bedreigingen gaan echt niet wachten tot wij klaar zijn met de plannen en voordat we het weten worden we verrast door de gevolgen van bedreigingen die we niet onderkend hadden of die we niet inzichtelijk hebben gemaakt…en dat mag het management ons wel kwalijk nemen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.