Installatie van nieuwe apparatuur

Hartstikke goed dat we als organisatie groeien. We nemen nieuwe mensen aan, we lanceren nieuwe producten of diensten dus we hebben meer rekencapaciteit nodig. We installeren allerlei apparaten om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Na verloop van tijd veroudert de apparatuur en moeten we aan vervanging gaan denken. Een normale gang van zaken waar zeker niets mis mee is, maar waar we wel even naar moeten kijken is of onze stroomvoorziening die vernieuwingen ook allemaal aan kan.

De vraag:
Wordt bij de installatie van nieuwe apparatuur rekening gehouden met de beperkingen van de stroomvoorziening?

Ooit, toen we ons gebouw lieten bouwen of gingen huren, beschikten we over een bepaald aantal apparaten (servers, computers, koffiezetapparaten en alle andere apparatuur met een stekker). De stroomvoorziening kon dat makkelijk aan dus er waren geen “issues”. Nu, jaren later, hebben we allerlei apparaten bijgekocht en inmiddels weten we niet meer hoeveel computers en laptops we hebben laat staan dat we nog zicht hebben op alle Senseo-apparaten die de medewerkers zelf mee hebben gebracht. “Raar, de laatste tijd komt het steeds vaker voor dat de stoppen in de meterkast er uit springen”.

Grotere organisaties beschikken misschien over een noodstroomvoorziening. Grote dieselmotoren in de kelder die vanzelf aan gaan als de stroom de geest geeft. Ook die noodstroomvoorziening is ingericht op de situatie uit het verleden. Als dit specifieke gebouw echt zo kritisch is dat we noodstroomvoorzieningen getroffen hebben, dan moeten we periodiek nog wel even bekijken of die nog toereikend is.

Of het nu gaat om de stroom- of noodstroomvoorziening, beide zijn er om ons te ondersteunen in ons werk. Ze zijn net zo normaal als het water uit de kraan en de medewerkers vinden het niet meer dan normaal dat het allemaal vlotjes werkt. Totdat het er een keer niet meer is. De lichten in het gebouw zijn uit, de computers komen abrupt tot stilstand (waardoor de medewerkers het werk dat nog niet was opgeslagen kwijt zijn), de telefoons zijn niet meer bereikbaar. Kortom: onze organisatie komt tot stilstand.

Hoe erg dat is? Dat hangt natuurlijk van de processen af die er plaats vinden. Dat hebben we bepaald bij de risicoanalyses, toch? Voor de ene organisatie zal het lastig zijn als de stroom 4 uur uitvalt, voor de andere organisatie zal het onacceptabel zijn. Stel dat in een ziekenhuis, midden in een operatie, de stroom uitvalt en het ons niet lukt om die dip goed op te vangen…wat zijn daar de gevolgen dan van?

Knap lullig, als we aan de nabestaanden en de media, uit moeten leggen dat de patiënt is overleden omdat Dokter Bernhard op de derde verdieping zijn Senseo-apparaat opdracht gaf een bakkie koffie te maken. Stroomvoorziening is een van de ondersteunende systemen waar we vanuit gaan dat het werkt en waar we pas last van gaan ondervinden als het er een keer niet is. Daarom is het goed om bij installatie van nieuwe apparatuur kort stil te staan bij het stroomverbruik en periodiek nog eens door te laten meten of we nog wel genoeg restcapaciteit beschikbaar hebben om piekstroom op te vangen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.