Noodstroomvoorziening

We haalden het al aan bij de installatie van nieuwe apparatuur: de noodstroomvoorziening. We gaan daar nog even wat dieper op in.

De vraag is daarom niet geheel onverwacht:
Is er een toereikende noodstroomvoorziening voor de kritische systemen?

Noodstroomvoorzieningen zijn er om de voorkomen dat we gedurende stroomuitval tot stilstand komen. Geen goedkope oplossingen en hier geldt zeker: goedkoop is duurkoop. We gaan dus zeker niet voor alle gebouwen een noodstroomvoorziening aanschaffen. Nee, dat doen we alleen voor die locaties waar echt kritische processen plaats vinden. We zullen dus eerst goed moeten kijken waar we noodstroom echt noodzakelijk vinden.

Nadat we dat bepaald hebben moeten we er uiteraard ook voor zorgen dat die noodstroom werkt op het moment dat we het nodig hebben. We moeten dus zorgen voor preventief onderhoud en periodiek testen van die systemen. We willen niet dat de wet van Murphy op ons van toepassing is, toch? Maar we moeten ook bepalen hoe lang we die noodstroom nodig hebben? Hoe realistisch zijn verschillende scenario’s en hoe lang zijn we in het verleden wel eens afgekapt geweest van stroom en hoe stabiel is onze toeleveranciers?

Vliegt er een helikopter in een elektriciteitsmast dan zal onze leverancier er langer over doen om de stroom weer up-and-running te krijgen dan dat er lokaal een kortsluiting is ontstaan (die hopelijk makkelijker is op te lossen). Kortom: wat is realistisch, wat kan onze leverancier ons garanderen en hoe kunnen we doordraaien als echt alles verkeerd gaat? Kunnen we over naar een andere locatie aan de andere kant van Nederland? Kunnen onze klanten het accepteren dat we uit de lucht zijn? Dit zijn de vragen die we ons moeten stellen als we keuzes maken voor noodstroom.

Hoe noodstroom exact wordt ingeregeld is een vak apart. We moeten de juiste specialisten inschakelen om ons van een noodstroomvoorziening te voorzien. Uitdaging is daarbij dat deze leverancier je erg graag een dergelijke voorziening wil verkopen maar dat er soms te weinig rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van de klant. Al snel komen de negatiefste scenario’s voorbij en al snel schaft de organisatie de duurste oplossing aan om er vervolgens bij een noodsituatie achter te komen dat het toch niet blijkt te werken. Ook hier geldt dat gezondboerenverstand moet worden toegepast maar dat er ook een second opinion kan worden overwogen.

De voorkeur heeft het natuurlijk om een onafhankelijk adviseur te laten adviseren over het nut en de noodzaak van noodstroom. Deze adviseur moet dan niet direct de leverancier van de apparatuur zijn en moet ook niet achterlangs de steekpenningen ontvangen. In de praktijk zien we nog te vaak dat de leverancier ook direct het advies geeft (dat geldt overigens niet alleen voor noodstroom, maar ook voor firewalls, alarmsystemen, brandmeldsystemen en ga zo maar door). Het risico hiervan is dat we schoenmaat 45 kopen terwijl we maar maatje 38 nodig hebben.

Bij dergelijke hoge investeringen is het verstandig om niet over een nacht ijs te gaan. Beschik je over noodstroom dan is het goed om deze te blijven testen. Overweeg je noodstroom dan is het een kwestie van de juiste eisen stellen en de verschillende aanbiedingen naast elkaar leggen. Op grond daarvan kun je een keuze maken die we na installatie natuurlijk ook periodiek testen. Waarbij we niet moeten vergeten dat het bewust kiezen voor het niet toepassen van noodstroom ook een keuze is.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.