Toegangsbeveiliging

De titel zegt het al: toegangsbeveiliging. Nu zijn er hele boeken te schrijven over toegangsbeveiliging. Dat is hier niet het doel. Het is hier slechts een van de vragen die we ons stellen in het groter geheel. We vliegen er dus wat hoog overheen, maar kunnen er natuurlijk altijd op inzoomen als we dat willen.

De vraag is daarom:
Is er een door het management opgesteld voorschrift omtrent de toegang tot (toegangsbeveiliging van) de terreinen en/of gebouwen?

Bij toegangsbeveiliging denken we natuurlijk direct aan de toegangspasjes en de poortjes in de hal van ons kantoor. Inderdaad middelen die we toe kunnen passen, maar pas nadat we de principes op het gebied van toegangsbeveiliging hebben bepaald. Voordat we naar allerlei maatregelen grijpen moeten we dus wat beleidsmatige keuzes maken.

Willen we wel aan toegangsbeveiliging doen? En zo ja hoe zwaar moet die zijn? En welke middelen overwegen we daarvoor? Laten we bij het begin beginnen: wat is ons doel met de toegangsbeveiliging? Willen we voorkomen dat ongeautoriseerde personeel makkelijk naar binnen kan? Willen we voorkomen dat zij informatie van ons onder ogen krijgen? Willen we voorkomen dat ze spullen van ons stelen? Waarschijnlijk een combinatie van voorgaande vragen.

Ook hier geldt weer dat toegangsbeveiliging situationeel afhankelijk is. Hebben we een winkel dan willen we dat de klanten zo makkelijk mogelijk naar binnen kunnen…maar in ons magazijn willen we ze liever niet hebben. Hebben we een kantoorgebouw dan willen we dat bezoekers zich aanmelden bij de receptie en dat ze begeleid worden in ons gebouw. Zijn ze eenmaal in ons gebouw dan willen we niet dat ze zomaar in onze serverruimte kunnen. Allemaal niet zo bijzonder maar wel aspecten waar we over na moeten denken en waar we standpunten over in moeten nemen voordat we tot de aanschaf van toegangsbeveiligingsmaatregelen over kunnen gaan.

Hebben we eenmaal onze principes, ons beleid, duidelijk dan zijn er nog allerlei vormen van toegangsbeveiliging. Zetten we 24 uur per dag een bewaker voor de deur die iedereen controleert? Maken we gebruik van toegangspasjes en zo ja moeten die dan wel of niet een foto bevatten? Combineren we die toegangspasjes ook nog met een pincode of gaan we toch liever voor een irisscan of aderdetectie (ik zal je niet vermoeien met de technische details, maar je bent natuurlijk vrij om te Googlen). Kortom: er zijn genoeg keuzes te maken als we het hebben over de daadwerkelijke maatregelen. Naast de hier bovengenoemde zijn er natuurlijk nog veel meer.

Maar goed, onze principes zijn duidelijk, we hebben keuzes gemaakt over de maatregelen die we nemen. Nu moeten we nog zorgen dat de juiste personen de juiste autorisaties krijgen en dat we periodiek bekijken of iedereen nog wel bij al die ruimtes moet kunnen.

In de praktijk kun je toegangsbeveiliging wel vergelijken met licht. Het is verstandig om een lichtplan te maken voordat je thuis gaat verbouwen. Zo weet je welk lichtpunt waar moet komen zodat je overal over het gewenste licht kunt beschikken. Datzelfde geldt natuurlijk voor toegangsbeveiliging. Het is wijs om vooraf een toegangsbeveiligingsplan op te stellen voordat we in allerlei elektronische maatregelen verzanden.

Toegangsbeveiliging, er is enorm veel over te schrijven, maar voor hier en nu gaat dat te ver. We zijn er hoog overheen gevlogen en raden je zeker aan je er meer in te verdiepen als het een van de vragen is die jij moet beantwoorden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.