Beveiligingstips voor kopieermachines

Een nog vaak onderschat risico is het risico van kopieermachines. Natuurlijk maken we ons personeel ervan bewust dat ze vertrouwelijke gegevens niet op het apparaat achter moeten laten, maar ook technisch zitten er risico’s aan.

Niet alleen bevatten meer en meer kopieerapparaten een harde schijf waarop de kopietjes digitaal worden opgeslagen. Nee ook beschikken meer apparaten over een netwerkaansluiting zodat de leverancier op afstand onderhoud kan plegen. Op zich niets mis mee natuurlijk want dat scheelt een hoop voorrijkosten. Toch kleeft juist hieraan een risico. Het apparaat hangt vaak in een onbeveiligd netwerk, niet alleen kan de leverancier erbij (die je hopelijk kunt vertrouwen), nee met een klein beetje moeite staat het apparaat open voor de hele buiten wereld.

Het is te vergelijken met het instellen van routers en modems, daarbij wordt nogal eens vergeten het inlogaccount en het standaard wachtwoord te wijzigen. Zo ook met kopieerapparaten. Natuurlijk beschikken de meer moderne machines over een beveiligde versleutelde verbinding, maar die is niets waard als het inlogaccount en het wachtwoord voor het grijpen liggen.

Volgens de Federal Trade Commission moeten systeembeheerders op dezelfde kopieermachines beheren zoals ze met computers en servers doen. Veel van deze apparaten bevatten een harde schijf waar vertrouwelijke informatie op kan achterblijven. De FTC heeft een nieuwe publicatie uitgebracht waarin tips staan voor bedrijven om zich nog beter te beveiligen tegen diefstal of verlies van data, voornamelijk op die van kopieermachines (bron).

In de vrij te verkrijgen PDF staan nog veel meer tips en risico’s beschreven.

Overigens worden meer en meer apparaten gekoppeld aan het internet, niet alleen kopieermachines. Nee ook koffiezetapparaten bijvoorbeeld. Niet dat die nu ineens vertrouwelijke informatie bevatten, maar als je de leverancier afrekent op het aantal bakken koffie die de automaat heeft uitgespuugd is het misschien ook goed om daar eens vluchtig naar te kijken. Wie weet betaal je wel teveel.

Persoonlijk vind ik het een positieve ontwikkeling dat er nagedacht wordt over innovaties, ook als het gaat om kopieerapparaten en koffiemachines. Maar het kan geen kwaad om in een verloren uurtje eens na te denken over de beveiliging daarvan. Hoewel ik natuurlijk direct op wil merken dat we ook niet door moeten schieten…het is immers maar koffie en daar kunnen we best een paar uurtjes zonder.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.