Meer bevoegheden bepleit voor beveiligers

De beveiligingsbranche is in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie om particuliere beveiligers de bevoegdheid te geven in bepaalde gevallen geweld toe te passen…Volgens hem moeten particuliere beveiligers bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om een winkeldief aan te houden, te boeien en vast te houden totdat de politie arriveert. Ook op andere gebieden is hij voorstander van verruiming van bevoegdheden van de beveiligers…”Een beveiligingsauto die een verdachte auto ziet rijden op een industrieterrein kan nu niet in het kentekenregister kijken of er misschien iets verdachts aan de hand is.” (bron)

Ja, zegt u het maar, wat denkt u ervan? Ik vind het een interessante maar ook enge gedachte. Op zich moet het wel mogelijk zijn om meer bevoegdheden te geven maar dan wel als het aan strikte regels gebonden is. We weten allemaal dat de politie minder en minder gezag krijgt, als we naar beveiligingsbeambten kijken vraag ik me af of die meer gezag hebben of ooit zullen krijgen dan de politie. Ach, misschien zijn zij beter in het afdwingen van dat gezag.

Het voorbeeld dat genoemd wordt, het door beambten laten kijken in het kentekenregister, raakt natuurlijk ook direct de privacy van de Nederlandse bevolking. Het is straks een kleine moeite om te kijken wat die verdachte auto daar doet en van wie hij is, maar dat betekent dat er dan ook een koppeling zal moeten zijn naar andere systemen van de politie. Hoe weet een beveiliger anders immers of dit een verdacht voertuig is? Kan hij dat zien aan het adres waar de auto geregistreerd staat? Lijkt me stug.

Tel daarbij op dat er dan ook vrijelijk gekeken kan worden van wie die mooie en vooral dure BMW, Mercedes of Porsche is. Interne criminaliteit is nooit uit te sluiten en de beveiliger heeft vast wel een vriendje die niet te beroerd is om in zo’n mooie auto te rijden (ja, ja ik weet het, ik wil absoluut niet alle beveiligingsbeambten over één kam scheren want 99,9% is gewoon te vertrouwen, het zijn net mensen).

Maar nu komt de aap uit de mouw: Volgens Joustra heeft de politie nu te veel taken. Hij wijst in dat verband op het forse beslag dat de aanwezigheid van de politie legt op haar totale capaciteit.

Het is natuurlijk mooi om te stellen dat de politie teveel taken heeft, maar misschien hebben ze genoeg taken maar te weinig budget. Is daar al eens over nagedacht? Omdat we teveel bezuinigen op de politie moet de particuliere beveiliger het maar oplossen. Het is te hopen dat we niet zoveel bezuinigen op de gezondheidszorg anders kunnen we straks voor een kleine operatie naar de dierenarts of de slager. Het moet toch allemaal niet gekker worden in dit land.

Ben ik er dan op tegen? Hoe gek dat misschien ook klinkt: nee, mits het goed geregeld wordt en ik mezelf ook mag verdedigen als een beveiliger mij onterecht belaagd. Daarnaast vind ik dat we er wel voor moeten zorgen dat de beveiliger zelf beveiligd blijft, als hij meer taken krijgt wordt hij aan meer risico’s blootgesteld en de vraag is of je dat risico aan hen over mag dragen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.