Vandaag maar eens een internationaal bericht. Zo ver over de grens hoefden we nu ook weer niet te gaan, maar toch.
Cybercriminelen richten hun pijlen ook op kleine ondernemingen. Beveiligingsspecialist Trend Micro formuleert beveiligingstips waarmee de kmo zich beter kan wapenen tegen cyberaanvallen, interne beveiligingslekken en internetmisbruik. Uit de tips van Trend Micro komt naar voren dat beveiliging bovenal een dynamisch gegeven is dat staat of valt met de efficiënte samenwerking tussen bedrijf en reseller (bron).
Nu vraag je je misschien af: what on earth is KMO. Simpelweg is dat het Belgische equivalent van ons MKB. KMO staat dus voor kleine of middelgrote ondernemingen.
Het kan zeker geen kwaad om voor hen nog even op een rijtje te zetten wat ze zoal aan beveiliging kunnen doen. Trend Micro komt met het volgende overzicht:
- Hou deuren en ramen gesloten (of in dit geval: firewall, beveiligingssoftware en antispam)
- Stel een veiligheidsbeleid op
- Pak sociale media aan
- Bescherm met wachtwoorden
- Wees kritisch over internetbeveiliging
- Vraag werknemers om hulp
- Blijf up-to-date
- Wees een voorbeeld
Op zich weinig nieuws onder de zon en waarom ze dit advies specifiek voor kleine en middelgrote organisaties de wereld in slingeren weet ik ook niet. Hoeven de grote organisaties hier dan ineens niet aan te voldoen? Ach, lijkt me wel. Waarschijnlijk stond er weer een actiepunt op de agenda: persbericht versturen en dat punt is nu weer afgedaan.
Continue herhaling van dit soort adviezen draagt bij aan het bewustzijn, daarom hierbij weer mijn steentje bijgedragen. En voor die KMO-er of MKB-er die er eens over wil sparren, ik hoor graag van jullie (ook van de grote organisaties trouwens).
Wat ik dan persoonlijk weer jammer vind aan dit soort berichten is dat te weinig gekeken wordt naar het speelveld van die ondernemer. Natuurlijk kunnen we roepen dat beveiliging zo belangrijk is en in hun achterhoofd weten ze dat ook allemaal wel. Waar we ons vanuit de branche meer en meer op moeten richten is aansluiting zoeken bij hun belevingswereld. Dat klinkt misschien abstract maar eigenlijk is het heel simpel:
Als we willen dat beveiliging landt in organisaties moeten we steeds de koppeling leggen met omzetverhoging en/of kostenverlaging, als ons dat lukt hebben we meerwaarde gecreëerd voor de ondernemer en zal hij ons met open armen ontvangen. Tot die tijd blijft het vechten tegen de bierkaai.