Brandweeroefening draait uit op echte brand

In het kader van je Business Continuity Plan is het natuurlijk altijd goed om je plannen ook in de praktijk te toetsen. Dat is immers de enige mogelijkheid om erachter te komen of wat je op papier hebt gezet in de praktijk ook echt gaat werken.

Je kunt het droog oefenen door te controleren of iedereen op de bellijst bereikbaar is en weet wat hij of zij moet doen, maar je kunt ook met meer realistische scenario’s werken.

De vrijwillige brandweer van Westbroek heeft een nieuwe methode ontwikkeld om te oefenen, in hoeverre deze in de praktijk een succes zal worden moet nog blijken.
Een oefening van de vrijwillige brandweer in Westbroek is uitgedraaid op een echte brand. Volgens de brandweer was sprake van een bizar toeval en lijkt het er niet op dat de brand is veroorzaakt door de oefening waar vuur noch water aan te pas kwam.

Voor de oefening waren vooraf door instructeurs op verschillende plekken in een boerderij zogenoemde knetterkasten neergezet om een knetterend geluid te produceren. Op het moment dat de vrijwillige spuitgasten kwamen aanrijden om aan hun oefening te beginnen, zagen zij echte vlammen uit het dak van het pand komen. De brandweer van Utrecht rukte met groot materieel uit en wist te voorkomen dat de hele boerderij afbrandde (bron).

Wat we echter wel kunnen concluderen is dat de vrijwillige brandweer van Westbroek nog niet volledig op hun taak is ingericht. De brandweer van Utrecht moest bij springen om de brand te blussen. Nog even door oefenen dus, jongens, maar misschien toch even beginnen met droog oefenen in dit geval.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.