Nu wordt het pas echt gevaarlijk

Farmaceutisch bedrijf Novartis ontwikkelt een pil met ingebouwde chip met bluetoothzender. Daarmee kunnen artsen lichaamsinformatie uitlezen. De chip wordt geactiveerd op het moment dat hij in aanraking komt met het maagzuur als de pil in de maag oplost. Dan wordt via de chip informatie doorgezonden aan een ontvanger in een pleister die op het lichaam is aangebracht (bron).

Het is natuurlijk leuk en goed al die nieuwe technieken maar wat mij betreft zijn er nog wel wat grenzen waar we voorlopig nog maar even niet over heen moeten gaan. Het is allemaal leuk en aardig dat een pil exact door kan geven hoe mijn lichaam zich voelt, maar ik sla nog even over als je het niet erg vindt.

We horen niets over de beveiliging ervan, dus de vraag is of daar over is nagedacht…my guess: nee.

De enge gedachte is natuurlijk dat je, zonder dat je dat weet, een dergelijke pil in kunt nemen. Dat geldt overigens niet alleen voor pillen, maar ook voor injecties of al het eten dat je tot je neemt. De chips worden zo klein dat je het niet meer weet of voelt en voor je het weet zit je hele lichaam vol met chips die naar lieve lust uitzenden. Nog los van de privacy aspecten, straling kan niet goed zijn voor je lichaam. Daar zijn vele onderzoeken naar en lees alle berichten maar over de straling van je mobiele telefoon, van de magnetron en ga zo nog maar even door. Het grote nadeel van straling is dat je het niet ziet.

De lange termijn effecten van al die straling is nog niet bekend, daar gaan nog heel wat jaren overheen. Eerlijk gezegd moet je er niet aan denken dat het straks toch allemaal erg negatief blijkt te zijn. Het aantal ziektes neemt toe en de kindertjes die geboren worden krijgen meer en meer afwijkingen.

Nee, voordat ik vrijwillig zo’n pil tot mij neem, wil ik eerst meer weten over de lange termijn effecten en de wijze waarop de pil beveiligd is. Loop je straks door de drogisterij begint je maag enorm te piepen op het moment dat je langs de flesjes tegen maagzuur loopt, nou dan weet je dus genoeg. Maar goed, zelfs als we niet deze pil tot ons nemen is het zomaar de vraag of er niet in allerlei ander etenswaar al chips verwerkt zijn…extra goed kauwen dus vanaf nu, zo kun je de chips wellicht breken voordat ze in je lichaam terecht komen.

Stel nu dat een fastfoodketen een chip in zijn hamburgers verwerkt die door hem te eten in je maag terecht komt. Iedere keer als je in een straal van 5 kilometer bij zijn toko in de buurt komt geeft de chip een signaal af naar je hersenen dat je trek hebt in een hamburger. Geheel onbewust rijd je door de drive-inn en bestelt wederom een hamburger…toekomst muziek? Of misschien toch dichterbij dan we denken? We worden nu al op allerlei manieren gemanipuleerd…wellicht komt er straks een nieuwe methode bij.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.